Στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών θα πιστωθεί η αποζημίωση για τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί η σχετική δήλωση COVID και θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, δεν πρόκειται να αποζημιωθούν πριν από τα μέσα Μαρτίου για το «κουρεμένο» κατά 100% ενοίκιο του Ιανουαρίου και τον Απρίλιο για το μηδενικό ενοίκιο του Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά καθυστερεί την αποζημίωση των ιδιοκτητών, οι οποίοι για το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν πρόκειται να λάβουν ενοίκιο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την απόφαση, οι ιδιοκτήτες που δεν εισπράττουν μίσθωμα κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, θα λάβουν αποζημίωση 80% εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και 60% εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Το ποσό που θα λάβουν δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαδικασία υποβολής δήλωσης COVID.

1. Ο δικαιούχος είσπραξης εκμισθωτής/υπεκμισθωτής προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων πρέπει να υποβάλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (δήλωση COVID).

2. Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει τη δήλωση COVID μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί σε 80% του συνολικού μισθώματος κάθε μήνα καθίστανται οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη ΔΟΥ του θανόντος την εν λόγω δήλωση εντός 2 μηνών από τη λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς.

3. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της δήλωσης COVID και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, ισχύουν τα εξής:

• Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη ΔΟΥ του κληρονομούμενου τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός.

• Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη ΔΟΥ του θανόντος, προσκομίζοντας τα κατάλληλα δικαιολογητικά, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της δήλωσης COVID.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook