Με… ασπιρίνη φαίνεται ότι μοιάζει πλέον η παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου, καθώς τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 8 Μαρτίου, με πιθανό το σενάριο της επανέναρξης λειτουργίας τους στις 16 Μαρτίου.

Η σχετική τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Ανάπτυξης να παρατείνει την περίοδο των εκπτώσεων, οι οποίες κανονικά λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου, κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα ρυθμίζει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

Αυτό, πάντως, που φαίνεται να επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον εμπορικό κόσμο, λόγω της διαφαινόμενης παράτασης του lockdown, είναι απογοήτευση, απόγνωση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και οργή. «Δεν θέλουμε να υπάρξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα. Το εμπόριο έχει αδικηθεί έως σήμερα σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως ήταν η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από τις Περιφέρειες. Απαιτούνται και άλλες γενναίες αποφάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, που είναι μέτρα άδικα και αντιαναπτυξιακά. Αντίστοιχα, τα κριτήρια χρηματοδότησης των τραπεζών πρέπει να είναι αντικειμενικά και όχι στη βάση της ξεχωριστής πολιτικής της κάθε τράπεζας, ώστε να μην αποκλείουν τις βιώσιμες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ.

Πολύ πιο υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος, επικαλούμενος ασφαλείς πληροφορίες του ΕΕΑ, υποστήριξε πως μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις θα λάβει ενίσχυση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς ενώ το διαθέσιμο ποσό του προγράμματος είναι μόλις 250 εκατ. ευρώ, οι ανάγκες των σχεδόν 50.000 επιχειρήσεων που έχουν κάνει αίτηση για στήριξη υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Η αδυναμία ανάσχεσης της πανδημίας, κάτι που φαίνεται από τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, δείχνει πως προφανώς κάτι γίνεται λάθος. Και αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει ευθύνη για τη διασπορά του κορωνοϊού, αφού στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. «Πρέπει να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί πως αν κρατήσουμε κλειστά τα καταστήματα και την εστίαση προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό και να δούμε πώς μπορούμε, με συντεταγμένο τρόπο και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, να επαναλειτουργήσουμε το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Aπό την Καθημερινή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook