«Έχουμε φθάσει στο σημείο να πεθαίνουν 50 συμπολίτες μας ημερησίως και να μην ιδρώνει το αφτί μας, ως πολίτες»

«Χωρίς ενίσχυση δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση», τόνισε ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

«Η εστίαση δεν μπορεί να είναι εκτονωτική βαλβίδα των πλατειών», πρόσθεσε ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ μιλώντας στον Alpha 98,9.

«Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε επαγγελματίας του κλάδου, θα ήθελε να ανοίξει το κατάστημά του χθες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Η εστίαση δεν μπορεί να είναι εκτονωτική βαλβίδα των πλατειών. Η εστίαση πρέπει να ανοίξει συντεταγμένα, πρέπει να ανοίξει σε χρόνο που θα είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε σε lockdown. Ο κλάδος έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Μία στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να βάλει λουκέτο. Αντιλαμβάνεστε ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο εν όψει της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου», εξήγησε.

«Θεωρώ λοιπόν, ότι το φρονιμότερο είναι, όχι τώρα που βρισκόμαστε σε μια έξαρση του φαινομένου επιδημιολογικά και λόγω των πιέσεων που δέχεται η κοινωνία και η πολιτεία από τις πλατείες, να ανοίξουμε την εστίαση. Και βέβαια, πρέπει να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα ανοίξει. Δηλαδή, αποστασιοποίηση, δυναμικότητα των επιχειρήσεων, ωράριο λειτουργίας», πρόσθεσε.

«Αφενός χωρίς ενίσχυση δεν μπορούμε να ανοίξουμε. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ στον κλάδο, για το οποίο θα ανοίξει η πλατφόρμα στις 5 Μαΐου. Θα είναι οξύμωρο να λέμε σήμερα ότι το 50% των επιχειρήσεων δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, και τώρα να ανοίξουμε με τι κεφάλαιο; Πώς θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες επί έξι μήνες είναι κλειστές και ταυτόχρονα τρέχουν τα πάγια έξοδα; Μπορεί να μην πληρώνουμε ενοίκιο από την 1η Ιανουαρίου και μετά, αλλά πληρώνουμε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους».

«Το πρόγραμμα των 330 εκατ. δίνει τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις που δεν θα άνοιγαν, να ανοίξουν. Από και και πέρα, έχουμε συζητήσει και με την κυβέρνηση μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης, έτσι ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το βασικό διακύβευμα είναι οι θέσεις εργασίας», ανέφερε ακόμα.

Όπως είπε, «σύμφωνα και με αυτά που έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, η εστίαση θα ανοίξει στις 10 Μαΐου. Πριν από πέντε λεπτά μίλαγα με τον κ. Γεωργιάδη, στις 5 του μηνός θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να ανοίξουμε και να έχουμε φύγει και από το πρόβλημα το υγειονομικό».

Αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον υπουργό Ανάπτυξης το πρόβλημα της χρηματοδότησης, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.

«Έχουμε φθάσει στο σημείο να πεθαίνουν 50 συμπολίτες μας ημερησίως και να μην ιδρώνει το αφτί μας, ως πολίτες», σχολίασε.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Έχουμε μπροστά μας άνοιγμα του τουρισμού. Η χώρα στο σύνολό της είναι στο πορτοκαλί. Δεν θα έχουμε κρατήσεις στον τουρισμό αν η χώρα δεν γίνει πράσινη. Χρειάζονται συντηρητικά βήματα αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook