Άνοδος στις τιμές του οβελία λίγο πριν το Πάσχα

Τις ελλείψεις στην αγορά κρέατος προσπαθούν να καλύψουν οι χονδρέμποροι, με τις τιμές των αμνοεριφίων να είναι αρκετά «τσιμπημένες»

Ειδικότερα, οι τιμές έχουν απογειωθεί 2 ευρώ έως 4 ευρώ σε σχέση με το 2019 σε κρεοπωλεία, Σούπερ Μάρκετ και κεντρικές αγορές, αγγίζοντας μάλιστα και τα 14 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον Σπήλιο Λιβανό, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο έχει ξεκινήσει «ράλι» ελέγχων προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να είναι σίγουροι για τα προϊόντα που θα προμηθευτούν.

«Έχουμε δουλέψει πολύ για τους ελέγχους, να αλλάξουμε το τοπίο».

Οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής φτάνουν τους 3.700, με 80 παραβάσεις να έχουν ήδη εντοπιστεί. Τα κύρια σημεία ελέγχων είναι τα σημεία εισαγωγών των προϊόντων.

«Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα όπως έπρεπε. Είχαμε 80 περιπτώσεις παραβάσεων στις οποίες έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις. Έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός που είναι εκεί για να προστατεύει τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος είναι να «διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων» και να έχουν σωστή σήμανση, να μη γίνονται δηλαδή παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Κάνουμε διασταυρωτικούς ελέγχους, θα υπάρχει σήμανση παντού ποιο είναι ελληνικό, ποιο είναι από αλλού. Έχουμε καταφέρει με τους ελέγχους να μην μπορούν να γίνονται οι παράνομες ελληνοποιήσεις».

Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες, οι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν την προέλευση των προϊόντων από τις σφραγίδες που αυτά φέρουν, με τα ντόπια να έχουν μπλε σφραγίδα, ενώ τα εισαγωγής φέρουν κόκκινες και πράσινες.

Ωστόσο, τα ελληνικά αρνιά και κατσίκα είναι πιο ακριβά φέτος, καθώς είχαμε πολλές εξαγωγές την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Οι τιμές ξεκινούν από 11 ευρώ για ντόπια προϊόντα, ενώ στα 7,5 κυμαίνονται οι γαρδούμπες και το κοκορέτσι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook