Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Νίκος Δέωδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Αντιόχεια όπου επισκέφτηκαν και η οποία επλήγη από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία

«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισαν από την Αντιόχεια, όπου βρίσκονται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η παρουσία του Νίκου Δένδια σήμερα εδώ δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.
«Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ώρες», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου «Ευχαριστούμε τους γείτονες», είπε ο Τσαβούσογλου.
Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ε.Ε.», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας μεταφέροντας το μήνυμα συμπαράστασης της ελληνικής κυβέρνησης μετά τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαιρετώ τον αξιότιμο φίλου μου τον Νίκο Δένδια, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και θέλω να τον ευχαριστήσω και εγώ προσωπικά, για την επίσκεψη του που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Η σημερινή παρουσία του κ. Δένδια, δείχνει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, προς του Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τι πρώτες χώρες, που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό, με τις Τουρκικές Αρχές για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους, ενώ παράλληλα οι Ελληνικές Αρχές δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε στη συνέχεια: «Η Ελλάδα έστειλε αμέσως σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη, ώστε να παράσχει βοήθειες στις σεισμόπληκτες περιοχές. Επίσης ένας άλλος φίλος μας από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης, ήρθε και αυτός με ένα αεροσκάφος και επισκέφθηκε την περιοχή μας. Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν στην περιοχή 7 ολόκληρες ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για αυτό. Παρακολουθήσαμε ότι μετά από της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες που βρίσκονταν εδώ πέρα στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις της καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες».

«Και το 1999 σε διάστημα ενός μήνα και οι δύο χώρες είχανε πληγεί από σεισμούς. Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα στην Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα, να βοηθήσουμε τους γείτονες. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, σε δύσκολες στιγμές, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν ακόμη σεισμό, για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, προς τον φίλο μου κ. Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του, τις δύσκολες αυτές μέρες», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


Δένδιας: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»

«Θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο είπε ο Μεβλούτ προηγουμένως. Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις απώλειες και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για «για τα πολύ θερμά λόγια που επιφύλαξε για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδώ».

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Δένδια στις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία όπως και τις ζωές που σώθηκαν από τις αποστολές Ευρωπαίων διασωστών. Όπως μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από εκείνους και τους Έλληνες», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία. «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ε.Ε.» ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε την υπερηφάνεια του για τη βοήθεια των Ελλήνων διασωστών στην τουρκική κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτή τη δύσκολη ώρα και ευχαρίστησε τον κ. Τσαβούσογλου για την θερμότατη υποδοχή του.

Δείτε εδώ την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Νίκο Δένδια

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook