Μόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα, μπορεί να επιβληθεί πρόσθετη φορολόγηση της αποζημίωσης των Ευρωβουλευτών και στην Ελλάδα, έκρινε με απόφασή του, η οποία εκδόθηκε στις 15/3/2023, το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο λόγω της σημασίας της υπόθεσης συνεδρίασε σε μείζονα επταμελή σύνθεση.

Ως γνωστόν οι Ευρωβουλευτές για την μηνιαία αποζημίωση την οποία λαμβάνουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φορολογούνται από την ΕΕ κάθε μήνα στην πηγή με φορολογικό συντελεστή περίπου 25%. Ο φόρος αυτός αποτελεί έσοδο του προϋπολογισμού της ΕΕ επ΄ ωφελεία των κρατών της, καθώς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ  οι χώρες της Ένωσης που χαρακτηρίζονται «ως λήπτριες» όπως  η Ελλάδα, λαμβάνουν τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Η επισήμανση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς από την αποσπασματική παρουσίαση της παραπάνω απόφασης του ΣτΕαπό μερίδα των ΜΜΕ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μετην εν λόγω απόφαση του ΣτΕ οι Ευρωβουλευτές απαλλάσσονται δήθεν από την καταβολή φόρων για την Ευρωβουλευτική αποζημίωση που λαμβάνουν.

Πρέπει να τονιστεί ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2021 όταν η ΑΑΔΕ ζήτησε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε σχέση με το κατά πόσο η παραπάνω μηνιαία αποζημίωση των Ευρωβουλευτών μπορούσε να φορολογηθεί επιπροσθέτως και στην Ελλάδα.

Μετά την σχετική θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ΑΑΔΕ τον Οκτώβριο του 2022 κάλεσε τους Ευρωβουλευτές να υποβάλλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2016-2019 δηλώνοντας τα παραπάνω ποσά της ευρωβουλευτικής αποζημίωσης στους σχετικούς κωδικούς περί αμοιβών από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης.

Στη συνέχεια και αφού υποβλήθηκαν οι παραπάνω τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις επιβλήθηκαν φόροι και προσαυξήσεις. Και όλα αυτά βεβαίως παρότι για το ίδιο εισόδημα είχε ήδη καταβληθεί φόρος στην ΕΕ.

Με την παραπάνω απόφασή του το ΣτΕ,μετά από σχετική αίτηση ακυρώσεως την οποία υπέβαλα ως πρώην Ευρωβουλευτής, αποφάνθηκε ότι προκειμένου να μπορεί φορολογηθεί και στην Ελλάδα η παραπάνω αποζημίωση των Ευρωβουλευτών, ο Έλληνας νομοθέτης όφειλε να θεσπίσει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έπραξε και η Γαλλία η οποία αντιμετώπισε το ίδιο ζήτημα, όπως τόνισα με την ιδιότητα του δικηγόρου κατά την επ΄ ακροατηρίω ανάπτυξη της υπόθεσης.

Σε άρθρο μας τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε λεπτομερέστερα την παραπάνω σημαντική απόφαση του ΣτΕ.

Νότης Μαριάς, πρώην Ευρωβουλευτής

Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook