Την Τρίτη 4 Απριλίου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, μετά από πρόσκληση που του απηύθηνε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης στην Τουρκία, αλλά και την επικοινωνία που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ.

«Προ ημερών στα πλαίσια των ανταλλαγών συλλυπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν απέρριψαν αυτή την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε τελικά την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη τις σεισμόπληκτες περιοχές».

Στόχος τους είναι να εκπέμψουν ένα συμβολικό μήνυμα, ενώ πλέον είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τον κο Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως επιθυμία της χώρας μας είναι να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά αυτή η αποκλιμάκωση.

«Εμείς συνεχίζουμε πάνω στις δικές μας στοχρεύσεις, αλλά ας το δούμε ως ένα παράθυρο επικοινωνίας. Δεν πάω στη Τουρκία για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά πάω για να βοηθήσουμε, να εκπέμωουμε ένα μήνυμα. Κάποια πράγματα, όπως φυσικές καταστροφές και τραγωδίες, είναι πάνω από πολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης», δήλωσε.

«Δουλειά μας είναι να εντείνουμε την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή δεν ταυτίζεται με την άμυνα, είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο. Πως το κάνεις αυτό; Με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια πιο εντατικά για να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε αυτές να κάνουν τη δουλειά τους ΄σοο καλύτερα μπορούν», είπε.

«Το 2028 τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα»
Σχετικά με την αγορά των F-35, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε πως το πρόγραμμα προχωρά, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά τη διασύνδεση με άλλα μέσα», σχολίασε.

Τα πρώτα F-35 αναμένονται να φτάσουν στη χώρα μας το 2028, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Για την Τουρκία και τα F-16
Ο υπουργός σχολίασε πως είναι δύσκολη στιγμή για την Τουρκία να πάρει τα F-16.
«Μπορεί κάποιοι κύκλοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να δίνουνε ένα θετικό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ισχυρές φωνές, όπως αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή και συμμετοχή στην τελική απόφαση. Υπάρχει δρόμος ακόμα», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο της Ελλάδας, τονίζοντας πως εδώ και δύο χρόνια η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των δικών της F-16.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως σημαντικοί παράγοντες είναι η επικοινωνία και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος, δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις. Ο διάλογος δεν είναι για να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να αμφισβητηθούν εμπράκτως. Ζητάμε απλά να λειτουργούμε όλοι με τους κανόνες».

«Νομίζω είναι απλό αυτό και θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητάμε, όχι για να μην καταλήξουμε ποτέ, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η επικοινωνία, η αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων και η κατίσχυση της πεποίθησης ότι είμαστε «καταδικασμένοι» να ζήσουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Καλό θα ήταν να μη ζούμε με όρους αντιπαράθεσης, που φτάνει σε σημείο ακραίας έντασης, αλλά με όρους διευθέτησης και επίλυσης των διαφορών μας», είπε.

Για τα Τέμπη και την επόμενη ημέρα των εκλογών
Για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο η ΝΔ είναι ικανή να προχωρήσει τη χώρα μπροστά την επόμενη ημέρα των εκλογών.
«Η σύγκρουση με το βαθύ κράτος για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και να πάμε σε κάτι καινούργιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, λειτουργικό, δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση», είπε.

Αναφερόμενος στα Τέμπη υποστήριξε πως τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ένδειξη της πρόθεσης της Πολιτείας ώστε να ανακουφιστούν οι συγγενείς των θυμάτων.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απώλειας των οικογενειών, ακόμα και τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την οικονομική και ψυχολογική τους υποστήριξη», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία στοχεύει στην ολοκλήρωση των ερευνών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, ενώ από την άλλη η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook