Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των διαγραφών Βίτσα, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Φίλη
Τι αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας για Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα
H Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία συνεδρίασε για περισσότερες από τρεις ώρες για το ζήτημα της παραπομπής με το ερώτημα της διαγραφής των τεσσάρων στελεχών του κόμματος, όπως προβλέπει το καταστατικό, ζητεί τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, του οργάνου δηλαδή στο οποίο ανήκουν τα τέσσερα στελέχη, Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας και οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί.
Στη σημερινή συνεδρίαση ορίστηκαν οι τέσσερις τριμελείς ομάδες, καθεμία από τις οποίες θα εξετάσει την υπόθεση του καθένα από τα τέσσερα στελέχη. Θα μελετήσουν το υλικό που υπάρχει, ενώ θα κληθούν και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Εν συνεχεία θα γίνουν οι τέσσερις εισηγήσεις από τις αντίστοιχες τριμελείς επιτροπές προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα προχωρήσει, ανάλογα με τη κάθε εισήγηση, τη διαδικασία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφάσισε με πλειοψηφία 10 – 5 την παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή των υποθέσεων των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.
Σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών:
α) της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και
β) της διαγραφής.
Πήγες της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.
Τι προβλέπει αναλυτικά το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντώνης Κοτσάκας, είχε περιγράψει τι προβλέπει το κατασταστικό:
-Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή συντρόφου, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος, εφόσον υπάρχει καταγγελία
-Ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία. Μιλάει με τον καταγγέλλοντα, μιλάει με τον καταγγελλόμενο. Ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο-τρεις μάρτυρες αν χρειάζεται.
-Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής, την ποινή που πρέπει να επιβληθεί (αν πρέπει να επιβληθεί). Αυτή είναι η διαδικασία».
-Για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοτσακάς, «χρειάζονται τα 2/3 για αυστηρή ποινή».
Ο Αντώνης Κοτσακάς εξήγησε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελέγη περιφερειακά καθώς κάθε περιφέρεια εξέλεξε τα μέλη που της αντιστοιχούσαν. «Από το Συνέδριο εκλέχθηκε μόνο η Επιτροπή Δεοντολογίας. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, θέλω αυτό να είναι σαφές», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ανέφερε ακόμα ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα οποία συμμετέχουν τα υπό έλεγχο στελέχη πρέπει και αυτά να γνωμοδοτήσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. «Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη».
Διευκρίνισε επίσης ότι η διαδικασία αίρεται στην περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Σχολιάζοντας την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιεί την άποψή του ότι στελέχη «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος», ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είπε ότι «είναι μία πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει πολλές φορές χρήση αυτού του δικαιώματός του. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό, αλλά είναι εθιμικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος, είναι αξιολογική κρίση». Σε ερώτηση για το αν αυτή η κρίση δεσμεύει κάποιον, απάντησε σαφώς «όχι βέβαια».
«Καταστατικά, όχι» ήταν επίσης η απάντηση του κ. Κοτσακά στο αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια, αν τα δύο τρία των μελών στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν εγκρίνουν μια διαγραφή.
Ολες οι Ειδήσεις
- Λίβανος: Θρίλερ με την εξαφάνιση Νορβηγού «γκουρού της τεχνολογίας» την ημέρα των εκρήξεων των βομβητών – Μετέφερε 1,3 εκατ. λίρες
- Έλενα Ακρίτα: Αντιδράσεις για την φωτογραφία με την πισίνα της και το σχόλιο για το «γιό της πλύστρας» – Η απάντηση της
- Καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι σε νησιά του Ιονίου, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Χαλκιδική – Η πρόγνωση για την Αττική
- Κατερίνα Καινούργιου: Nέα φωτογραφία από την βραδινή της έξοδο με τον σύντροφο της
- ΣΥΡΙΖΑ: Με 30 υπογραφές και χωρίς κριτήρια οι υποψηφιότητες για την προεδρία – Κόντρα Ραγκούση – Τζάκρη
- Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ, στην 5η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά της αποπομπής Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του , «ντέρμπι» Ανδρουλάκη – Δούκα στο β΄γύρο
- Τζούλια Νόβα: Aπολαμβάνει την πανσέληνο με την κόρη της στην παραλία – Φωτογραφίες
- Χασάν Νασράλα: «Κήρυξη πολέμου» οι επιθέσεις του Ισραήλ, λέει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook