Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «δεν τίθεται προς ώρας» ζήτημα κατάργησής της. Τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά επεσήμανε πως «ανεξάρτητα με τις ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει η νέα πολιτική ηγεσία απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκη η οποία έχει κυρωθεί».

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, συνιστά έναν πολύ βασικό κόμβο στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής σχέση της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Talk radio».
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «δεν τίθεται προς ώρας» ζήτημα κατάργησής της. Τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά επεσήμανε πως «ανεξάρτητα με τις ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει η νέα πολιτική ηγεσία απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκης η οποία έχει κυρωθεί».
«Αυτονοήτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της. Και για τον λόγο αυτόν νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα αξιολογήσει τα ζητήματα αυτά και θα συμμορφωθεί ως προς τις απαιτήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά το ζήτημα και η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας, τα «σοβαρά τεχνικά θέματα, τα οποία δυστυχώς αναδείχτηκαν με τον χρόνο».
«Εγώ ο ίδιος είχα επισημάνει, αμέσως μόλις κατέστη δημόσια η Συμφωνία, τα νομικά προβλήματα τα οποία είχε και τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάφλεξης στο μέλλον», σημείωσε.
«Για τον λόγο αυτόν αντιμετωπίζω σήμερα με ιδιαίτερη ενόχληση και όσα λέγονται ότι εγώ συμμετείχα δήθεν στη συγγραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε κατά διάνοια», τόνισε για να προσθέσει: «Δεν γνώριζα ούτε μία γραμμή από τη Συμφωνία αυτήν πριν καταστεί δημόσια. Δεν θα γινόταν να συμβεί αυτό διότι αν είχα κληθεί δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να είχα διαλάβει όρους που να δημιουργούν τέτοια ζητήματα».

«Σήμερα –για μένα– το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, όχι επειδή συμφωνούμε με αυτά, αλλά επειδή είναι συνθήκη για τη συνέχεια και τη σταθερότητα η οποία δημιουργήθηκε, όπως δημιουργήθηκε, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να διαμορφώνουμε ένα μονομερές πλαίσιο πάνω στο οποίο να χτίζονται οι πολιτικές καριέρες», κατέληξε.

Συλλυπητήριο μήνυμα στο Ιράν
Τα συλλυπητήρια του στον λαό του Ιράν για το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του προέδρου της χώρας Ραισί και του υπουργού Εξωτερικών , εξέφρασε στον Talk Radio 98,9 και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που πάντως εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα. Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε μεταξύ άλλων, πως θα υπάρξει μια αναταραχή κατά τη μεταβατική περίοδο, καθώς σε 50 ημέρες οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο, ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επέλθει εξομάλυνση.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε πως παραμένει σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση η δημιουργία καλών γειτονικών σχέσεων και συμμαχιών προκειμένου να υπάρξει ευημερία για τη χώρα μας. Σημείωσε πως οι δύο πόλεμοι στην περιοχή αλλά και οι εξελίξεις στην υποσαχάρια Αφρική μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Υπό το παραπάνω πρίσμα ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα προσπαθεί να αναπτύξει 3 πυλώνες ισχύος που αφορούν στην οικονομία (η οποία βαδίζει σταθερά μπροστά, την άμυνα, για την οποία όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης ενισχύεται μετά από δέκα χρόνια δεκαετούς οικονομικής κρίσης και τέλος η ελληνική διπλωματία και εξωτερική πολιτική χτίζει συμμαχίες και συνομιλεί με όρους ισότητας και ενίοτε ισχύος.

«Οι διαφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνοντας πως ο στόχος παραμένει ανάμεσα στις δύο χώρες να υπάρχει ηρεμία και να μην υπάρχουν παραβιάσεις και μεταναστευτική πίεση.
Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ , ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως έχει γίνει πολύ μεγάλη προεργασία από την πολιτική ηγεσία και τους διπλωμάτες. Περιγράφοντας το σχεδιασμό είπε πως ξεκίνησαν από τα λιγότερα σύνθετα και βαδίζοντας στα πιο δύσκολα. Αρχικά περιορίσαμε τις εντάσεις. «Η πολύ μεγάλη διαφορά μας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» τόνισε και πρόσθεσε , πως όσο παραμένει το ζήτημα μπορεί να έχουμε μια παλινδρόμηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι οι δύο ηγέτες (Μητσοτάκης- Ερντογάν) θα δώσουν σε μια από τις επόμενες συναντήσεις τους εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν την συζήτηση «είναι κατάλληλη ιστορική στιγμή να συζητήσουμε με νηφαλιότητα το δύσκολο αυτό κεφάλαιο» είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν υπάρξει 64 γύροι διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως ο προσωπικός του στόχος είναι η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη των πολιτών, «φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν την συζήτηση με την Τουρκία. Αισθάνονται ασφάλεια για την θέση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Ξεκαθάρισε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κατευνασμός «αυτό που υπάρχει είναι διαβούλευση και δημιουργία ενός πλαισίου κατανόησης» υπογράμμισ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook