Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο – Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα
Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα περί ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας του 2020
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Πρόκειται ουσιαστικά για την ενσωμάτωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στην ελληνική έννομη τάξη.
Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 16 Απριλίου 2025, την ημέρα που ανακοινώθηκε και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε μία ημέρα αργότερα.
Δείτε το Προεδρικό διάταγμα ΕΔΩ
Σε συνέχεια της σύμβασης που αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας- η οποία είχε υπογραφτεί στις 9 Ιουνίου του 2020 στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και είχε τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2021- η Ελληνική Δημοκρατία κηρύσσει από την 17η Απριλίου του 2025 και επισήμως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της στην εν λόγω περιοχή.
Η Συμφωνία των δύο πλευρών, ιστορικού χαρακτήρα, βασίστηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αναφέρεται ρητά στο ΦΕΚ, και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Επίσης, για την οριοθέτησή της επιβεβαιώθηκε η λογική της μέσης γραμμής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας το 1977 και την είδαμε να αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Η κήρυξη της ΑΟΖ με την Ιταλία, αλλά και την Αίγυπτο, αποτέλεσμα διμερών διαπραγματεύσεων, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Ελλάδας όχι μόνο στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις αρχές καλές γειτονίας.
Ολες οι Ειδήσεις
- Τουρκική πυραυλάκατος παρενόχλησε το πλοίο Ocean Link ανοικτά της Αστυπάλαιας – Παρενέβη η ελληνική φρεγάτα «Αδρίας»
- Μητσοτάκης: Οι τιμές στο ρεύμα θα συνεχίσουν να μειώνονται όσο προσθέτουμε ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα – Θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα αν χρειαστεί
- Eurovision 2026: Το BBC αποθέωσε τον Akyla μετά την εμφάνισή του στον Α’ ημιτελικό – «Αυτό το ελληνικό χιτ είναι σε άλλο επίπεδο»
- Viral έγινε το «Ferto», γέμισε η Βιέννη με τα καπελάκια του Akyla – Πώς διαμορφώνονται τα προγνωστικά
- Έλενα Ακρίτα κατά Βάσιας Αναστασίου: «Λεκτική πατσαβούρα επιπέδου Λατινοπούλου»
- Survivor: Τα πρώτα λόγια του Σταύρου Φλώρου στην μητέρα του μετά τον ακρωτηριασμό – «Μαμά τι να στεναχωριέμαι, ζω» (βίντεο)
- Α’ Ημιτελικός Eurovision : Τηλεθέαση έως και 70% για την ΕΡΤ1
- Ηλιούπολη : Το χρονικό της τραγωδίας για τις δύο 17χρονες που πήδηξαν μαζί από ταράτσα πολυκατοικίας – Το σημείωμα και το ημερολόγιο που άφησαν – Ψυχολόγοι στο σχολείο τους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook