«Καλώ και παρακαλώ τους ηλικιωμένους να πάνε να εμβολιασθούν» είπε ο πρωθυπουργός στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα

Εντός των επόμενων δέκα ημερών εκτίμησε ο πρωθυπουργός ότι θα μπορούν να διατίθεται τα self test στο γενικό πληθυσμό, πέραν των μαθητών.
Σε συνέντευξή του στο Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «εκτιμώ ότι εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεσή τους για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση (για οριζόντια διάθεση των self test στους εργαζόμενους) θα είναι οριζόντια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κριτική που ακούστηκε σήμερα με τα προβλήματα στη διάθεση των self test στα φαρμακεία έκανε λόγο για «γκρίνια από τα φαρμακεία», ωστόσο έδειξε να αποδέχεται την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μικρές δυσκολίες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι συζητά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών «από το φθινόπωρο», μετά από την διαπίστωση ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμένων, κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού. «Δεν θέλω να δημιουργήσω ένταση αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, αλλά πρεπει να το δούμε από τον Σεπτέμβριο», είπε.

Ενισχύεται η ευθύνη των πολιτών

Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε τα self test αποτελούν πρόσθετο όπλο στη στη διάθεσή μας και πρόσθεσε ότι η χρήση τους αυξάνει τις υποχρεώσεις των πολιτών πρώτον ως προς το να κάνουν τη δήλωση και αν βρεθούν θετικοί να κάνουν τεστ για επιβεβαίωση. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το αρνητικό τεστ σήμερα δεν εξασφαλίζει κάποιον από το να κολλήσει αύριο» και επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις και η αποφυγή συνωστισμού.

Σε ότι αφορά το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις για τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι σε θέση να σας πω» και απέφυγε οποιαδήποτε μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ενώ τόνισε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί, λέγοντας πάντως ότι και στο επίπεδο των ειδικών «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πολλές φορές αυτό δημιουργεί μια αίσθηση πολυφωνίας».

«Δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο ιό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πάντως ότι «η αλήθεια είναι ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες γιατί ακούγαμε τους ειδικούς».

Σε ότι αφορά την εστίαση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Η εστίαση θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους και μάλλον μετά το Πάσχα», για να προσθέσει: «Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιείς».
Αναλαμβάνω την ευθύνη

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι το μήνυμα της κυβέρνησης το τελευταίο δίμηνο ως προς τη διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν καθαρό και προκαλούσε σύγχυση.

Ωστόσο μίλησε για ζήτημα επικοινωνίας και όχι ουσίας ως προς το σχεδιασμό. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο «για τις αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών» και τόνισε ότι γι’ αυτό το ζήτημα «αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη».

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε την ευθύνη ως προς τη σύγχυση την επικοινωνιακή και σε μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την δημόσια έκφραση των διαφωνιών τους με αποφάσεις της Επιτροπής.

Συνομιλώ τρεις φορές την εβδομάδα με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στην απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από την ενημέρωση των πολιτών και είπε ότι συνομιλεί μαζί του τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να τον συμβουλευτεί ενώ η απουσία του είναι επιλογή του ίδιου του κ. Τσιόδρα καθώς όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ένας από τους λόγους που το έκανε είναι γιατί στοχοποιήθηκε χυδαία από την αντιπολίτευση».

«Πιστεύω ότι λείπει από την ενημέρωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκικό μνημόνιο είναι παράνομο και υπενθύμισα πως την ίδια άποψη έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και θεωρώ σημαντικό ότι η Λιβύη εξέφρασε πρόθεση για απευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών».

«Απαράβατος όρος για τη βοήθεια της ΕΕ προς τη Λιβύη είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε αναφορικά με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία: «Η Ελλάδα πέτυχε να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά, αντικείμενο της θεματολογίας που η ΕΕ βάζει στο τραπέζι στις συνομιλίες με την Τουρκία. (…) Δίνουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές της θετικής ατζέντας, υπό την προϋπόθεση να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί πλήρως την ισορροπία δυνάμεων. Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση για το μεταναστευτικό, και να ξεκινήσει να δέχεται εκ νέου μετανάστες από την Ελλάδα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook