Στην «Κοινωνία ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τα κενά που θα προκύψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και πως αυτά θα καλυφθούν μίλησε αρχικά ο Υπουργός. Όπως είπε «ό,τι ζητήσε η Υγεία το έχει λάβει», κάτι που θα γίνει και στην άνωθεν περίπτωση.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
«Υπάρχουν στοιχεία και πολιτικές που προγραμματίζονται, κι άλλα που δεν προγραμματίζονται. Το κρίσιμο θέμα για το Υπ. Οικονομικών είναι άνα πάσα στιγμή να έχει διαθέσιμους τους πόρους για να καλύψει ανάγκες της χώρας, όπως πράξαμε με τις πυρκαγιές. Σήμερα στην ολομέλεια συζητάμε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. για να καλύψουμε το κόστος των πυρκαγιών. Κατ’ αντιστοιχία ό,τι ζητήσει η Υγεία το έχει λάβει από το Υπουργείο Οικονομικών.», ανέφερε συγκεκριμένα.

Εστίαση
Αναφορικά στην στήριξη της εστίασης δεδομένων των νέων κανόνων λειτουργίας της σε κλειστούς χώρους ο Υπουργός σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δέχονται ήδη την στήριξη της πολιτείας κάτι που ισχύσει και μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων.

«Η οικονομία έχει μια δυναμική που ακολουθεί τη δυναμική της πανδημίας. Σήμερα που η εστίαση είναι ανοιχτή ταυτόχρονα ενισχύεται από την ελληνική πολιτεία. Ενισχύεται από το στοχευμένο πρόγραμμα της εστίασης του Υπ. Ανάπτυξης. Δικαιούχοι είναι 30.000 επιχειρήσεις στην εστίαση, ήδη έχουν πιστωθεί ποσά σε 10 χιλ. Ήδη έχουν αρχίσει οι συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και υπάρχουν και άλλη μια σειρά από εργαλεία όπως η «Γέφυρα 1» και η «Γέφυρα 2». Η ελληνική πολιτεία στηρίζει όλη την οικονομία με μέτρα ύψους 4 δις. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θεωρούμε ότι η στήριξη είναι επαρκής και στην εστίαση».

«Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% το 2021»
«Μετά τις 7 Σεπτεμβρίου όταν θα έχουμε από την ΕΛΣΤΑΤ την εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι πιο υπεύθυνο να τοποθετηθώ Σήμερα, από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, η εκτίμηση που έχουμε κάνει για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6% το 21 είναι εφικτή, ρεαλιστική και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική», σημείωσε ο Υπουργός.

«Το 3,6% που υποστηρίζει το Υπ. Οικονομικών είναι η χαμηλότερη εκτίμηση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, άλλοι φορείς είναι πολύ πιο αισιόδοξοι. Η ευρωπαϊκή επιτροπή υποστηρίζει πάνω από 4%, η τράπεζα της Ελλάδας υποστηρίζει πάνω από 4%. Η βιομηχανική παραγωγή είναι για επτά συνεχόμενους μήνες υψηλότερη από το 2020, η ανεργία είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά.», τόνισε.

«Το οικονομικό κλίμα τον προηγούμενο μήνα είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών, αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του ’20, πριν μπούμε σε υγειονομική κρίση. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι πάνω 42% σε σχέση με πέρυσι. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2019. Ο τουρισμός έχει καλύψει το 84% των πτήσεων εσωτερικού του 2019 και το 67% των πτήσεων εξωτερικού. Περίπου το 82% των πτήσεων του 2019. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι υψηλότερη από το 2019. Αυτό συγκλίνει στη διαπίστωση ότι το 3,6% είναι συντηριτικό.», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «Για κάθε 10 μονάδες αύξησης ή μείωσης των τουριστικών εισπράξεων έχουμε μια επίδραση στο ΑΕΠ πάνω από 1%.».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, που όπως είπε «έχουν πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους».

«Είχαμε 17% επιστροφές, 52% μηδενικά και το 30% που πληρώνει φόρους πληρώνει πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά».

«Υπάρχουν κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις που θέλουμε να τηρήσουμε, στο πεδίο της φορολογίας είμαστε απολύτως συνεπείς.», υπογράμμισε.

«Με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει το 2022, θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο σε πρόσθετες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής», σημείωσε.

Αποζημίωση πυρόπληκτων
«Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει προστεθεί ένα άρθρο που λέει ότι συγκεκριμένες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν αποζημιώσεις νοικοικυριών και επιχειρήσεων επεκτείνεται από την 1 Μαϊου μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Δεν καλύπτουμε μόνο τις πυρκαγιές που έγιναν την επίμαχη περίοδο.

Σήμερα θα γίνει καταβολή αποζημιώσουν σε μια τέταρτη καταβολή. Μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει ποσά σε 3.106 ΑΦΜ ύψους 16,7 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις είναι μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 5.763. Σήμερα θα γίνει καταβολή χρηματικού ποσού.

Ενοίκια, σε αυτά του Ιουλίου που δεν έχουν καταβληθει, θα υπάρχει μια παράταση για την άλλη βδομάδα, επειδή μας ζητήθηκε από φορείς της αγοράς οι δηλώσεις να πάνε ως τις 27/08. Οποτε ήταν αδύνατο να πληρώσουμε σε 1-2 ημέρες. Η καταβολή του Ιουλίου είναι περίπου το 1/10. Έχουμε δώσει παράταση μέχρι τέλη Σεπεμβριου να γίνουν διορθώσεις στις δηλώσεις Covid.», ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook