Με την πορεία των εμβολιασμών να μην είναι η επιθυμητή, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χειμώνα που έχει ξεκινήσει, κάνοντας λόγο για 2.500 με 3.000 νέα θύματα του κορωνοϊού μέχρι τα Χριστούγεννα. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Οι νεότερες ηλικίες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού»
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «Είχαμε ξεκινήσει με τις κινητές μονάδες εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Βρίσκουμε κάποια άτομα που είναι διστακτικά, μιλούν με τους υγειονομικούς, και καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι νεότερες ηλικίες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

«Δε συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα»
«Δε συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσες φορές έχουμε τολμήσει προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν συγκρίνουμε το τι γινόταν πέρυσι σε σχέση με φέτος, ο εμβολιασμός έχει μεγάλη επίδραση στην πανδημία και στην κοινωνική μας ζωή. Και στην τρίτη δόση έχουμε καλή συμμετοχή», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, όπως αυτές εκφράζονται από μερίδα επιστημόνων.

«Αν χρειαστεί θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι»
Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους, ώστε να πεισθούν, ο ίδιος είπε ότι «Και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα. Κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».

Με mRNA εμβόλια, και κυρίως με Pfizer, η 3η δόση – «Πιστεύω θα ανοίξει για όλο τον πληθυσμό»
Μιλώντας για το πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί σε ό,τι αφορά στην 3η δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «Έχουμε αρκετά καλή συμμετοχή στην τρίτη δόση, περίπου 190 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Μπορούν να την κάνουν οι άνω των 50 και οι ευπαθείς ομάδες, 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Πιστεύω ότι θα ανοίξει και για τον υπόλοιπο πληθυσμό το επόμενο διάστημα. Η τρίτη δόση θα γίνει με mRNA εμβόλια και κυρίως με Pfizer».

«Η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα»
Αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ο ίδιος σημείωσε ότι «Θα υπάρξουν φάρμακα, ήδη κάποιες εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η ΕΕ είναι σε διαδικασία αγοράς, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Αλλά δε θα λύσουν το πρόβλημα τα φάρμακα. Σίγουρα θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, αλλά η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα».

Η επιστροφή των εμβολιασμένων στην κανονικότητα
Μιλώντας για τη μερική επιστροφή των εμβολιασμένων στην κανονικότητα, και πώς αξιολογείται μέχρι τώρα ως μέτρο, κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «Το μέτρο μέχρι στιγμής κυλάει πολύ καλά. Έχει υιοθετηθεί αρκετά καλά και από τους καταστηματάρχες. Η κατάσταση είναι δυναμική, αν αλλάξει κάτι συνεκτιμώνται τα δεδομένα και μπορούν να αλλάξουν οι αποφάσεις. Βλέπουμε και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού να καταργούν περιορισμούς και να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα».

Απαντώντας στο αν φέτος θα καταφέρουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όπως παλιότερα, ο ίδιος είπε ότι «Δουλεύουμε όλοι για αυτό».

Σχολιάζοντας τον αριθμό των θανάτων στη χώρα, που κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε «Οι θάνατοι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, θα πρέπει να μετρώνται από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων κατ’ οίκον, ο ίδιος εξήγησε ότι «Συνεχίζονται κανονικά, περίπου 300 συνεργεία σε καθημερινή βάση πηγαίνουν στα σπίτια. Έχουν εμβολιάσει περίπου 10.000 άτομα. Δεν έχουμε καθυστερήσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και στην 3η δόση».

«Δεν είναι στις προθέσεις μας η επέκταση της υποχρεωτικότητας»
Μιλώντας για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «Όλα είναι δυναμικά και συνεκτιμώνται με τις συνθήκες κάθε στιγμής. Όσο συνεχίζουμε να παίρνουμε ραντεβού οποιοδήποτε μέτρο υποχρεωτικότητας πάει πίσω. Δεν είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σε αυτό».

«Όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις και δεν κάνουν την 3η θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι»
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «Κάποιος θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και χωρίς την τρίτη δόση. Η 3η δόση είναι για την ενίσχυση της προστασίας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook