Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αργά το βράδυ δημοσιεύτηκε το κείμενο των συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έγινε δεκτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια.

Οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι 27 είναι σκληρές και στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές, μεταξύ άλλων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι δράσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων (σε κυρώσεις) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας – ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook