Γεωργιάδης: Πιθανότητα μέτρων για τα καύσιμα και το καλοκαίρι– Δεν υπάρχει φόβος έλλειψης τροφίμων (video)

«Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
«Πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, στοχευμένα, όχι οριζόντια» επισήμανε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
«Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα – δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση» τόνισε.
«Πρόβλημα για τα καύσιμα υπάρχει μεγάλο, και δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια, βέβαια θα βρούμε παραβάτες, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διπλή αύξηση, από τη μία αύξηση της τιμής του αργού, αλλά από την άλλη και μεγάλη πτώση του ευρώ. Το 2011 είχε 147 δολάρια το βαρέλι, όμως το ευρώ είχε 1,50» εξήγησε ο υπουργός.
Για την παράταση της επιδότησης στη βενζίνη, όπως έγινε στο πετρέλαιο, επικαλέστηκε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που εκτίμησε ότι θα κτιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το ρεύμα.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι άρχισαν ήδη έλεγχοι ώστε να τηρούν τα διυλιστήρια το νόμο της κυβέρνησης περί αισχροκέρδειας, δηλαδή να δουλεύουν με το περιθώριο κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 (κάτι που ισχύει για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα). Η προθεσμία που δόθηκε ήταν 23 Μαΐου για την παροχή των στοιχείων. «Έχουν μπει γενικότερα στην αγορά των καυσίμων τα πρώτα πρόστιμα. Έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία παραβίασης του πλαφόν» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τρόφιμα
«Συμφωνία κυρίων μεταξύ κράτους – επιχειρήσεων στην αγορά των τροφίμων για διαμόρφωση τιμών απαγορεύεται από το δίκαιο του ανταγωνισμού, και είναι παράνομη» ξεκαθάρισε.
«Υπάρχει βέβαια ανησυχία για έλλειψη τροφίμων παγκοσμίως… Το ΥΠΑΝΕ και το ΥΠΑΑΤ φτιάξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων τροφίμων, που μας καθησυχάζει. Φόβος να μην έχουμε τρόφιμα δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή» διαβεβαίωσε. «Στην αισχροκέρδεια εντείνουμε τους ελέγχους και βάζουμε πρόστιμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος εξάλλου στα ελληνοτουρκικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η αντίδραση του Ερντογάν και το πόσο ενοχλήθηκε η Τουρκία, ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την επιτυχία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Τουρκία «βλέπει να χάνει το παιχνίδι και θέλει να προκαλέσει ένταση».
Εξήγησε ότι καμία χώρα δεν παρασύρεται σε όξυνση, επειδή το θέλει ο αντίπαλος, λέγοντας «είναι δυνατόν να “τσιμπήσουμε” και από όαση σταθερότητας να γίνουμε πρόβλημα για παγκοσμία κοινότητα, μήπως και κερδίσει του χρόνου τις εκλογές ο Ερντογάν;»
Δείτε τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ολες οι Ειδήσεις
- Αλεξανδρούπολη: Στον ανακριτή ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής – κατάσκοπος που φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τη «μαμά Ρωσία»
- O Πούτιν δείχνει για πρώτη φορά το πολυτελές διαμέρισμα του στο Κρεμλίνο – Ξενάγηση από τον ίδιο – Βίντεο
- Συνελήφθη 17χρονος που σκότωσε, έκαψε και πέταξε σε κάδο γυναίκα στην Πολωνία – Έκανε διακοπές στην Κατερίνη
- Ανάλυση CNN: Η συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική – αλλά αυτό είναι αρκετό για τον Ντόναλντ Τραμπ
- Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Φωτογραφίες από το ταξίδι τους στη Σιγκαπούρη
- Η εξομολόγηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη: Πικράθηκα από τη διαθήκη, είχα κόντρα με τον πατέρα μου (βίντεο)
- Κερατσίνι: Κατέβηκα στο υπόγειο αλλά δεν είχα κλειδιά για την αποθήκη, είπε ο αδελφός του 43χρονου που βρέθηκε απαγχονισμένος (βίντεο)
- Αντώνης Σρόιτερ: H αποκάλυψη της συζύγου του για την ερώτηση που έκανε στο ChatGPT
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook