Εκπρόσωπος των ΜμΕ με «δυνατή φωνή», γνώστης και έμπειρος εξαιτίας της μακράς του πορείας στα κοινά, ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καταθέτει τις απόψεις του για όλα τους απασχολούν στην αρχή του φθινοπώρου. Μάλιστα, εάν είχε απέναντί του τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, θα του έλεγε … «να δώσει μεγαλύτερη προσοχή και βαρύτητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που εκτός ότι αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προσφέροντας σχεδόν το 85% των θέσεων απασχόλησης, συνιστούν και τον πυρήνα της μεσαίας τάξης».

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με την σκέψη μας να εστιάζεται… στο πως θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που λόγω της πανδημίας ακόμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, όπως οι επιχειρήσεις εστίασης που από τις 13 Σεπτεμβρίου λειτουργούν ουσιαστικά σε καθεστώς «μίνι lockdown», καθώς είναι υποχρεωμένες να φιλοξενούν μόνο εμβολιασμένους πελάτες στους εσωτερικούς τους χώρους. Ελπίζουμε μάλιστα τα επιδημιολογικά δεδομένα να μην μας οδηγήσουν σε νέους περιορισμούς που μπορεί να αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα για αρκετές επιχειρήσεις.

Ακούσαμε, το προηγούμενο διάστημα, προτάσεις και μέτρα για τις επιχειρήσεις, τα οποία αναμένουμε… να συμπληρωθούν από επιπρόσθετα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και πολιτικές υπέρ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε από τη μια μεριά να ξεπεράσουμε τη περίοδο της πανδημικής κρίσης με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και από την άλλη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα δώσουν περιεχόμενο στην φράση «ανάπτυξη για όλους».

Όσον αφορά την ακρίβεια, αν δεν υπάρξει … ύφεση του φαινομένου, θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών αλλιώς κινδυνεύουμε να βιώσουμε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ναρκοθετώντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το 2020 μόλις 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν κάποια μορφή δανεισμού, γεγονός… ιδιαίτερα ανησυχητικό λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρή έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημικής κρίσης.  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα. Ο «αποκλεισμός» της συντριπτικής πλειονότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα. Στην παρούσα, όμως, συγκυρία η άρση του αποκλεισμού αυτού αποτελεί άμεσης και επείγουσας σημασίας προτεραιότητα για την επιβίωση των ΜμΕ.

Το ιδιωτικό χρέος από την πανδημία αποτελεί … το μεγαλύτερο βαρίδι για τις επιχειρήσεις. Η γενναία αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ακόμα και με διαγραφή ενός μέρους του, που προέκυψε εντός της πανδημίας, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, ώστε να αποτραπεί η υπερσυσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που οδηγεί σε αδυναμία αποπληρωμής τους και κατ’ επέκταση στην κατάρρευσή τους και τα λουκέτα.

Έχω προτείνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και όχι στα χέρια των κυβερνήσεων, επειδή… η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού που τα τελευταία χρόνια τελεί υπό την απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, εκτός της στρέβλωσης που εκ των πραγμάτων δημιουργεί, καθώς μετατρέπει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων που συναπαρτίζουν την πραγματική οικονομία σε δευτερεύοντα, δημιουργεί και προϋποθέσεις πολιτικής εργαλειοποίησης της όλης διαδικασίας, κάτι που το έχουμε ήδη βιώσει.

Προσωπικά, θεωρώ τεράστιας σημασίας θέμα το νέο πτωχευτικό δίκαιο για «την οικονομία και την κοινωνική συνοχή» εξ` αιτίας… της επί της ουσίας κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του κινδύνου απώλειας των περιουσιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με διαδικασίες fasttrack, σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας καταγράφεται υπέρ-συσσώρευση υποχρεώσεων.

Εάν είχα απέναντί μου τον πρωθυπουργό θα του έλεγα … να δώσει μεγαλύτερη προσοχή και βαρύτητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που εκτός ότι αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προσφέροντας σχεδόν το 85% των θέσεων απασχόλησης, συνιστούν και τον πυρήνα της μεσαίας τάξης.

Η άποψή μου για μια «γενναία μείωση του ΦΠΑ» είναι… περισσότερο επίκαιρη από ποτέ τώρα που οι τιμές αυξάνονται.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις ΜμΕ κ. Α. Ταγιάνι (2007) “αν δεν υπήρχαν οι ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έπρεπε να τις εφεύρουμε”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook