«Ο Λιγνάδης διορίστηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτή τη θέση, λίγο μετά την κατάργηση από την κα Μενδώνη του δημόσιου διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Μάϊο του 2019...»

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης μιλά στο Bigpost για την υπόθεση Λιγνάδη, τονίζοντας πως υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες. Καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στην ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και απαντά σε όσους εμπλέκουν το κόμμα του με τις υποθέσεις Κιμούλη και Χαϊκάλη. Επίσης, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά και στην Παιδεία.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε κομματικά την υπόθεση Λιγνάδη… Τι απαντάτε;

Για την υπόθεση Λιγνάδη υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες των ανθρώπων που τον διόρισαν στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και εν συνεχεία, ενώ οι σοκαριστικές αποκαλύψεις διαδέχονταν η μία την άλλη, εξακολούθησαν να τον στηρίζουν. Ο Λιγνάδης διορίστηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. σε αυτή τη θέση, λίγο μετά την κατάργηση από την κα Μενδώνη του δημόσιου διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Μάϊο του 2019. Επρόκειτο για έναν ακόμη διορισμό “αρίστου”, μαζί με εκείνον του διορισμού της θείας της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στη θέση της Αντιπροέδρου του Εθνικού Θεάτρου. Άραγε και αυτή δεν τη γνωρίζει κανείς όπως τον Λιγνάδη; Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες καταγγελίες εις βάρος του, ολόκληρο το σύστημα των ΜΜΕ που ελέγχονται από το Μέγαρο Μαξίμου όρθωσε τείχη προστασίας του κ. Μητσοτάκη. Τυχαία άραγε; Και αν στα ερωτήματα που απευθύνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η Κυβέρνηση κωφεύει, θα απαντήσει κανείς στην ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που αναφέρει ότι “τρεις εβδομάδες τώρα η αρμόδια Υπουργός και ο Πρωθυπουργός κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν ελπίζοντας πως η υπόθεση της παιδεραστίας απλά θα παραγραφεί”;

Καταγγελίες -εντελώς άλλου είδους- έχουν δημοσιευθεί και για τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιώργο Κιμούλη. Θα μπορούσε κάποιος να εμπλέξει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε περίπτωση που αυτές απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη…

Προσπάθησε κάποιο στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να συγκαλύψει, να κουκουλώσει ή να υποβαθμίσει τις κατηγορίες κατά Χαϊκάλη – Κιμούλη; Ακούσατε κάποιον δημοσιογράφο προσκείμενο στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επιτίθενται σε όσους τους καταγγέλλουν; Άλλωστε, ο κ. Χαϊκάλης συμμετείχε στην Κυβέρνηση ως μέλος των ΑΝ.ΕΛ., ενώ ο κ. Κιμούλης ήδη από το 2017 δήλωνε «απογοητευμένος από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», μετά την παραμονή του στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για… 15 ημέρες! Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εξίσωση ανόμοιων περιστατικών, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να διασωθεί από τη σωρεία συγκάλυψης σκανδάλων, τα οποία αφορούν όχι απλά το «στενό περιβάλλον» του, αλλά πλέον τον ίδιο.

Η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητα της, ενόψει των νέων διερευνητικών επαφών… Ποια η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η τακτική της υποχωρητικότητας και του κατευνασμού είναι αυτοκτονική για τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Προφανώς και επιθυμούμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά με μια ξεκάθαρη ατζέντα η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά στο μοναδικό ανοιχτό ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Α.Ο.Ζ.. Αυτή η άτακτη καταφυγή σε άνευ όρων διερευνητικές επαφές χωρίς προηγουμένως να έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της αδράνειας και της ανικανότητας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και ο χαρακτηρισμός της παράνομης τουρκικής NAVTEX ως «αχρείαστη» από τον εκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΞ. υποδηλώνει μια φοβικότητα, η οποία θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μεγαλύτερη κλιμάκωση. Το σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Τσεσμέ» είχε επιχειρήσει παρόμοια έξοδο στο Αιγαίο και το Φεβρουάριο του 2017, αλλά τότε η έξοδος του ελληνικού στόλου το είχε αναγκάσει να αποσυρθεί σε λίγες ώρες… Η εν λόγω στρατηγική της αποστολής ακαριαίων αποτρεπτικών μηνυμάτων όπως γινόταν επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, συνιστά τη μοναδική έξοδο διαφυγής από τα διλήμματα ασφαλείας, τα οποία μας θέτει η αναθεωρητική Τουρκία.

Στις δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου φαίνεται ότι συμφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία… Πώς το αξιολογείτε;

Από την περίοδο που βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. επένδυσε στο φόβο καλλιεργώντας το αίσθημα της ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Σε σύμπνοια με τα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία τη στηρίζουν, επέλεξε να μην αναφέρεται στις τεράστιες επιτυχίες των Ελλήνων επιστημόνων – απόφοιτων των ιδρυμάτων που λοιδορεί, να μην εκστομίζει λέξη για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, να σιωπά εκκωφαντικά για τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της βελτίωσης των διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων μας και όχι να επιτίθενται στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, παρουσιάζοντας τα ιδρύματα μας ως “εστίες εγκληματικότητας”

*Δικηγόρος – Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία – Βουλευτής Φθιώτιδας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook