«Φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πως από τον Απρίλιο θα μπορούμε να έχουμε μία σταδιακή άρση, μόνιμη πλέον, πολλών περιοριστικών μέτρων και τη λειτουργία της εστίασης κυρίως σε εξωτερικούς χώρους»

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλά στο Bigpost για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία και εμφανίζεται αισιόδοξος πως σύντομα θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική ως προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα, σχολιάζει τους νέους σχηματισμούς κομμάτων στα δεξιά και απαντά στο αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών…

Θεωρείτε πως θα έπρεπε από την αρχή η κυβέρνηση να επιβάλλει ένα πιο σκληρό lockdown; Πολλοί υποστηρίζουν πως έτσι θα είχαν πέσει τα κρούσματα και θα είχαν ανοίξει οι δραστηριότητες…

Η Ελλάδα έχει καταφέρει έως τώρα βάσει μετρήσιμων δεικτών να τα πηγαίνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε μόλις στην 23η θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε. σε θανάτους από COVID-19 και έχουμε κάνει 9,51 εμβολιασμούς ανά εκατό κατοίκους. Είναι δεδομένο πως σε μια τόσο πρωτόγνωρη κατάσταση θα υπάρξουν και αστοχίες, όμως όταν σε ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες διαχειρίζεται υποδειγματικά την πανδημία, είναι κάτι που δε μπορούμε να παραβλέψουμε.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν κατανοούμε ή αγνοούμε τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Οφείλουμε να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, για αυτό και πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να το διαχειριστούμε. Κανείς δε θέλει τα μαγαζιά κλειστά και τη ζωή μας περιορισμένη. Δουλεύουμε για να αλλάξει άμεσα αυτό.

Όσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και της πίεσης στο Ε.Σ.Υ., τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε.

Επιστήμονες έχουν πει πως είναι προτιμότερο να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με κανόνες παρά να συνωστίζεται ο κόσμος στα παγκάκια… Ποια η θέση σας;

Σημασία έχει τι θα αποφασίσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Εμείς τους ειδικούς εμπιστευόμαστε. Ο κόσμος της εστίασης αγωνιά και θέλει να δει τα μαγαζιά του να ανοίγουν ξανά. Έχουν υποφέρει πολύ και το οικονομικό βάρος είναι μεγάλο. Όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά και σύντομα.

Φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πως από τον Απρίλιο θα μπορούμε να έχουμε μία σταδιακή άρση, μόνιμη πλέον, πολλών περιοριστικών μέτρων και τη λειτουργία της εστίασης κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Συζητούνται διάφορα μέτρα και εξετάζονται λύσεις για να επαναλειτουργήσει η οικονομία και με συγκεκριμένους κανόνες να μπορέσει να παραμείνει ανοιχτή. Χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας μια προσπάθεια, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση φέρεται εκδικητικά στον Δημήτρη Κουφοντίνα;

Η Νέα Δημοκρατία δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς τρομοκρατών.

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι νόμοι ισχύουν για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν και δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας προσβάλλοντας τη μνήμη των θυμάτων τους.

Διάβασα την επιστολή της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και του αδερφού του Κ.Περατικού, δύο ανθρώπων που κάθε φορά που το ζήτημα επανέρχεται πονούν δικούς τους ανθρώπους και ταυτόχρονα ακούω τα επιχειρήματα της αριστεράς που αρνείται να κόψει τους δεσμούς με την τρομοκρατία. «Κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν» επισημαίνουν. Αδιανόητες δηλώσεις από βουλευτές δημοκρατικής χώρας.

Η ζωή του Κουφοντίνα είναι στα δικά του χέρια. Έχει την επιλογή να μην πεθάνει. Με δική του επιλογή γίνεται η απεργία πείνας, σε αντίθεση με τα θύματα του που δεν είχαν την επιλογή να πεθάνουν ή όχι. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επιδιώκει να γίνει ήρωας και να πολιτικοποιήσει την υπόθεση του. Δεν είναι ήρωας, είναι ένας στυγνός δολοφόνος 11 ανθρώπων και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κι’ όπως τόνισε ο Καθηγητής Νομικής, Αντ. Μανιτάκης, που κάθε άλλο παρά πρόσκειται στη ΝΔ, είναι πρόσχημα όσα ισχυρίζεται ο Κουφοντίνας και η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί είναι ορθή και νόμιμη. Το 2015 ο Κουφοντίνας δεν ήθελε να γυρίσει στον Κορυδαλλό ενώ τώρα κάνει απεργία πείνας για να γυρίσει. Πουθενά στον κόσμο ο κατάδικος δεν επιλέγει τον τρόπο και τον τόπο κράτησής του.

Υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα μπορούσε η ΝΔ να επιδιώξει συνεργασίες. Πχ με το ΚΙΝΑΛ;

Οι εκλογές, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι Έλληνες έχουν δει τον τελευταίο χρόνο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, όπως η σημερινή. Μετά την αντιμετώπιση της κρίσης σε υγειονομικό επίπεδο, προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην οικονομία και να βγούμε όρθιοι από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Σας ανησυχεί η κινητικότητα και η δημιουργία νέων κομμάτων στα δεξιά;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο μοναδικός σταθερός πόλος του πολιτικού συστήματος από το 1974 μέχρι σήμερα. Δεν ανησυχεί για κανέναν και για τίποτα, είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με σταθερή πολιτική πυξίδα. Όσοι και όσες διαχρονικά προσπάθησαν να υποκαταστήσουν την δεξιά ή την κεντρώα τάση στην Ελλάδα μέχρι τώρα, απέτυχαν. Ο κόσμος για τη ζωή του εμπιστεύεται το καράβι που έχει σταθερή πορεία, όχι το ταχύπλοο που πετάει πυροτεχνήματα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση δέχθηκε επικοινωνιακό πλήγμα με την υπόθεση Λιγνάδη…Θεωρείτε σωστό ότι δεν παραιτήθηκε η Λίνα Μενδώνη;

Η κάθε Κυβέρνηση κρίνεται από το έργο της. Το ίδιο και οι Υπουργοί της. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει να παραιτηθεί η μισή Κυβέρνηση. Η κα Μενδώνη έδωσε τις εξηγήσεις της και κρίνεται, όπως όλοι μας για αυτές. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, εμείς πιστεύουμε στη λογοδοσία, την επιδιώκουμε σε κάθε ευκαιρία και θα κριθούμε εκεί που κρίνονται όλες οι Κυβερνήσεις, στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook