«Δηλώνω ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου πως στέκομαι και θα σταθώ δίπλα σε κάθε καταγγέλλουσα. Να σπάσει η σιωπή! Να βγουν και να μιλήσουν!»

Η βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής, Μαρία Απατζίδη παρουσιάζει στο Bigpost την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τη φύλαξη των πανεπιστημίων και ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία. Απαντά στην πρόσκληση για διάλογο που έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα της και δηλώνει ξεκάθαρα πως θα σταθεί δίπλα σε κάθε καταγγέλλουσα «πάσης φύσεως εργασιακού εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης».

Ποια είναι η θέση σας για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας; Με ποιον τρόπο θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια;

Ως ΜέΡΑ25, ασφαλώς, καταψηφίζουμε το εκτρωματικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Οι κυβερνητικές στοχεύσεις, μέσω του νομοσχεδίου, είναι συγκεκριμένες: πρώτον, η εξώθηση σε σπουδές στα Ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολέγια. Για όσους, βέβαια, έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και δεύτερον, η συρρίκνωση της ακαδημαϊκής υποδομής της χώρας, η μεθοδευμένη κατάργηση Τμημάτων, Σχολών και ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας φανερώνει τον χαρακτήρα και το DNA της ΝΔ. Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη επιδιώκει μέσω της επιβολής μιας αστυνομοκρατούμενης αντίληψης να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την ουσία, η οποία είναι η έμμεση και άμεση εξίσωση των ιδιωτικών Κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια, ακολουθώντας τον δρόμο που επιτυχώς χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου.

Το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι το καλύτερο μέτρο για την εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι ο συνδυασμός της φύλαξης με την εμπέδωση μιας ακαδημαϊκής κουλτούρας που θα μειώνει τα φαινόμενα εντάσεων και βίας. Γι’ αυτό συντάσσεται σε σημαντικό βαθμό με την άποψη της Συνόδου των Πρυτάνεων. Το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων πρέπει να σέβεται το ακαδημαϊκό αυτοδιοίκητο και να λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι η δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης των πανεπιστημίων που θα λογοδοτεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε συνδυασμό όμως με την επαναφορά του ασύλου. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως κύτταρα κοινωνικοποίησης, διαλόγου και δημιουργικότητας. Τα πανεπιστήμια είναι ζωντανοί χώροι αμφισβήτησης και παραγωγής ιδεών, και τέτοιοι πρέπει να παραμείνουν.

Είστε υπέρ των συλλαλητηρίων εν μέσω πανδημίας;

Θα σας απαντήσω με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην πορεία του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη, το ΜέΡΑ25 ζήτησε από τα μέλη του να μην κατεβούν στους δρόμους, και αντ’ αυτού έγινε συμβολική πορεία επτά βουλευτών του κόμματος, στην οποία συμμετείχα και εγώ. Αλλά η κυβέρνηση την εμπόδισε, κλείνοντας το δρόμο του δημόσιου χώρου σε βουλευτές και περιορίζοντας την κίνησή τους, σε μια θεαματική καταπάτηση του Συντάγματος (άρθρο 62).

Το ΜέΡΑ25 επιθυμεί την τήρηση υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, παράλληλα όμως θυμίζει ότι υπάρχει και Σύνταγμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ολλανδία) οι πορείες διαμαρτυρίας εξαιρούνται ρητώς από τα απαγορευτικά μέτρα, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Και γνωρίζουμε ότι οι συμμετέχοντες στις πορείες φροντίζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια για τήρηση μέτρων όπως μάσκες, αποστάσεις κ.λπ: δε λαμβάνει χώρα εκεί συνωστισμός όπως, κάθε μέρα, στα λεωφορεία και τα υπόλοιπα ΜΜΜ, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Από ‘κει και πέρα, οι πορείες διαμαρτυρίας δεν συμβαίνουν από το πουθενά, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι η κυβέρνηση που αποφασίζει, εν μέσω πανδημίας και ενώ υποτίθεται πως θέλει να αποτραπούν πορείες διαμαρτυρίας για λόγους Δημόσιας Υγείας, να φέρει ένα νομοσχέδιο ακραία διχαστικό, όπως το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει αυτό το εκρηκτικό και αυταρχικό νομοσχέδιο σε αυτήν τη χρονική περίοδο, παράλληλα εξεγείρεται που υπάρχουν αντιδράσεις στους δρόμους.

Όμως αυτό είναι ο ορισμός της υποκρισίας! Αλλά και της απολύτως επικοινωνιακής διαχείρισης μιας πάρα πολύ σοβαρής κρίσης. Ανεύθυνοι δεν είναι όσοι, με ιδιαίτερη προσοχή, κατεβαίνουν σε πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στον κυβερνητικό οδοστρωτήρα. Αλλά η ίδια η κυβέρνηση, με το πείσμά της να μην ενισχύσει με μόνιμους γιατρούς το ΕΣΥ, με τους νόμους που φέρνει, και με τα ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία.

Θεωρείτε πως πρέπει να εφαρμοστεί ένα πιο αυστηρό lockdown;

Η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα μας και τα τελευταία 24ώρα έχουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων καθώς και αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη.

Τι κάνει για αυτό η κυβέρνηση των αρίστων; Κρύβει προχειρότητες και σκοπιμότητες κάτω από ένα χαλί ψεμάτων και ανακριβειών. Τι ισχυριζόταν η κυβέρνηση; Ότι στα ΜΜΜ δε γίνεται διασπορά του ιού. Διαψεύστηκε με την ανακοίνωση κρουσμάτων σε εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες. Τι άλλο ισχυριζόταν η κυβέρνηση; Ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία. Την διαψεύδει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος επεσήμανε ότι η διασπορά οφείλεται και στο άνοιγμα των σχολείων.

Τα προηγούμενα, μαζί με το ενδεχόμενο λήψης νέων ακόμα αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, καταδεικνύουν την συνέχιση της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που αντί να λάβει μέτρα πρόληψης, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, να θωρακίσει τα ΜΜΜ, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας, και να στηρίξει πραγματικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ειρωνεύεται και χλευάζει την κοινωνία και ενισχύει την καταστολή.

Με λίγα λόγια, τα lockdown όσο και κλιμακούμενα ή αυστηροποιούμενα και αν είναι, αποκλείεται να λύσουν το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Και το πρόβλημα είναι η αυταρχική της νοοτροπία και ότι η ατζέντά της παραμένει στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερη.

Γιατί αρνείστε επίμονα την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο;

Τον Αύγουστο του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το 4ο Μνημόνιο το οποίο ονόμασε Μεταμνημόνιο. Σε λίγο καιρό ο κύριος Μητσοτάκης θα υπογράψει το 5ο Μνημόνιο το οποίο θα ονομάσει Σχέδιο Ανάκαμψης ή κάτι παρεμφερές.

Πρώτο το ΜέΡΑ25 κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις σε συστράτευση εναντίον της οικονομικής πανδημίας του 5ου Μνημονίου. Αν τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει απλά η εκλογική συνεργασία, προκειμένου στελέχη του να ξαναγίνουν υπουργοί, τους θυμίζουμε ότι το τελευταίο που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι άλλη μια «προοδευτική» κυβέρνηση που θα εφαρμόζει Μνημόνια.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν μπήκαμε στη Βουλή για να γίνουμε υπουργοί αλλά για να συνεισφέρουμε στην απελευθέρωση της πλειοψηφίας από την Χρεοδουλοπαροικία.

Όποιος σοβαρολογεί για κυβέρνηση υπέρ των πολλών, παρακαλούμε να μας απαντήσει: Μπορεί να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και τα μικρομάγαζα χωρίς να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία και χωρίς να καταργηθεί ο «Ηρακλής»; Εμείς λέμε όχι. Μπορεί να τερματιστεί η κοινωνική καταστροφή χωρίς φορολογικές τομές και κοινωνικές πολιτικές τις οποίες το Eurogroup θα αρνηθεί; Εμείς λέμε όχι. Πώς σχολιάζουν την ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25 για την προστασία των πολιτών από την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού;

Όσο δεν απαντούν αλλά κρυφοκοιτάζουν προς το ΚΙΝΑΛ μας πείθουν πως, εν τέλει, η μόνη «φυσιολογική» για αυτούς συγκυβέρνηση είναι μια μνημονιακή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Πώς θα μπορούσε η πολιτεία να προστατέψει τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εργασιακής βίας;

Η υποστήριξη καθεμιάς και καθενός μας στις γενναίες γυναίκες που προχωρούν σε επώνυμες καταγγελίες είναι πολύ σημαντική. Ίσως όμως να δίνει λίγο παραπάνω θάρρος, ή αίσθημα ασφάλειας, όταν η στήριξη προέρχεται και από ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης ή στους θεσμούς (πόσο μάλλον όταν, για παράδειγμα, η Υπουργός Πολιτισμού «δεν άκουσε τίποτα, δεν ξέρει τίποτα, δεν είδε τίποτα»). Χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, που βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν βιασμούς, κακοποιητικές συμπεριφορές και εργασιακό εκφοβισμό. Οι γυναίκες, την περίοδο που διανύουμε, είναι περισσότερο εξαρτημένες στα πλαίσια της εργασιακής τους ζωής και πιο απομονωμένες από πλευράς κοινωνικής στήριξης. Δηλώνω ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου πως στέκομαι και θα σταθώ δίπλα σε κάθε καταγγέλλουσα. Να σπάσει η σιωπή! Να βγουν και να μιλήσουν! Να γκρεμιστεί, επιτέλους, το τείχος της αδικίας και της υποτίμησης της γυναίκας, και πάσης φύσεως εργασιακού εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook