Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση των ανθρώπων στην γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα, τόσο φαίνεται να αυξάνεται η μεταδοτικότητα ορισμένων αναπνευστικών ιών, μεταξύ των οποίων και ο νέος κορωνοϊός.

Αυτό προκύπτει  σύμφωνα με διεθνή μελέτη με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον αεροβιολόγο  Θανάση Δάμιαλη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”.

Η μελέτη -που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα- δείχνει ότι η αερομεταφερόμενη γύρη, μόνη της ή σε συνδυασμό με ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, μπορεί να εξηγήσει περίπου το 44% των διαφορών στην μεταδοτικότητα και εξάπλωση μεταξύ διαφορετικών περιοχών στην ίδια χώρα. Η πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων φαίνεται να σχετίζεται με τη συγκέντρωση της γύρης στον αέρα, στις χώρες με ή χωρίς lockdown.

Όμως οι χώρες με lockdown -χάρη στα περιοριστικά μέτρα- έχουν ημερήσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων τους μισούς σε σχέση με τις χώρες που έχουν παρόμοια επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν βρίσκονται σε lockdown.

Χωρίς lockdown μια αύξηση κατά 100 κόκκους γύρης ανά κυβικό μέτρο αέρα εκτιμάται ότι οδηγεί σε μια μέση αύξηση κατά 4% στα κρούσματα Covid-19.

Σε γερμανικές πόλεις όπου οι συγκεντρώσεις γύρης έφθασαν τους 500 κόκκους ανά κυβικό μέτρο αέρα, καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων έως 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Δάμιαλη, αυξήσεις στα νέα κρούσματα παρατηρούνται σε μια περιοχή, όταν καταγράφονται επίπεδα γύρης της τάξης των 250 κόκκων ανά κυβικό μέτρο αέρα επί τέσσερις τουλάχιστον συνεχόμενες μέρες. Όταν αντίθετα οι συγκεντρώσεις γύρης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα, παρατηρούνται και τα λιγότερα κρούσματα.

Η γύρη, όταν εισπνέεται και κολλάει στις μεμβράνες των αεραγωγών, εξασθενεί το αμυντικό σύστημα των πνευμόνων έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί και στους ιούς των κρυολογημάτων, με συνέπεια να διευκολύνεται ο πολλαπλασιασμός των «εισβολέων» μέσα στο σώμα.

Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν στους ευπαθείς ανθρώπους υψηλού κινδύνου να φοράνε μάσκα με φίλτρο, που κρατά μακριά τα σωματίδια του αέρα, ιδίως τώρα που αρχίζει η άνοιξη και η γύρη αυξάνεται στο περιβάλλον.

Δείτε εδώ το βίντεο από την εκπομπή “Συνδέσεις”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook