Το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να αποτελέσει ένα «εισιτήριο-ελευθερίας”, που θα ανοίγει τις πόρτες για ταξίδια, ψυχαγωγία, μετακινήσεις και πολλές δραστηριότητες, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί με ακρίβεια.

Πως αποκτάμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού το εκδίδουμε εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και της τελευταίας δόσης του εμβολίου, κατά του κορωνοϊού.

Και παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό αυτό της «ελευθερίας» μπορεί να εκδοθεί αμέσως μετά την τελευταία δόση του εμβολίου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εισιτήριο» 14 μέρες από την λήψη του εμβολίου, διότι τότε αποκτά κανείς την ασφάλειας της ανοσίας.

Να θυμίσουμε ότι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού θεωρείται η δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca και η πρώτη για το μοναδικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr. Εάν κάποιος δεν μπορεί να αναζητήσει ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να απευθυνθεί σε ΚΕΠ της περιοχής του και να το παραλάβει.

Επίσης όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet, επιλέγοντας στη συνέχεια τον σύνδεσμο που αναγράφει «Πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού Covid-19».

Τα βήματα οδηγούν αυτόματα στην έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο στη συνέχεια μπορούν να εκτυπώσουν, ή να αποθηκεύσουν στο κινητό, το laptop ή τον σταθερό υπολογιστή τους.

Που είναι χρήσιμο το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Το πιστοποιητικό θα έχει ισχύ σε όλα τα ταξίδια με πλοία και αεροπλάνα εντός της χώρας και οι κάτοχοι του απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας self ή rapid τεστ.

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και περισσότεροι πολίτες ολοκληρώνουν τη διαδικασία εμβολιασμού τους μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος, τόσο θα αυξάνονται οι χρήσεις του πιστοποιητικού και θα περιλαμβάνουν ελεύθερη είσοδο σε θέατρα, συναυλίες, θεάματα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις , ενώ συζητείται η χρήση του και για αθλητικές δραστηριότητες και συμμετοχή σε αγώνες.

Από την 1η Ιουνίου μάλιστα θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ως «πράσινο διαβατήριο» και θα έχει ισχύ σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook