Δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται πως προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, έδειξε σήμερα μελέτη στον πραγματικό κόσμο σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της «Όμικρον».

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το μεγαλύτερο νοτιοαφρικανικό φορέα ιδιωτικής υγειονομικής ασφάλισης, την Discovery Health, βασίζεται σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, από τα οποία περίπου 78.000 αποδόθηκαν στην «Όμικρον».

Η Discovery Health επισήμανε πως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

Άλλες, μικρότερες μελέτες έχουν δείξει σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της Όμικρον, με ισραηλινή έρευνα που παρουσιάστηκε την Δευτέρα να δείχνει ότι ακόμα και τρεις δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer ενδέχεται να μην προστατεύουν από την Όμικρον στον ίδιο βαθμό που προστατεύουν από τη Δέλτα.

Πάντως τα προκαταρκτικά δεδομένα των Pfizer/ BioNtech δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις εμβολίου προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το χάπι της Pfizer «αποτελεσματικό κατά 90%»

Τα τελικά δεδομένα για το νέο αντι-ιικό χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού δείχνουν αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου σε ασθενείς υψηλού ρίσκου, ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία.

Επιπλέον, πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

To χάπι θα μπορούσε έτσι να γίνει μια από τις δύο πρώτες θεραπείες για την Covid-19 που χορηγείται από το στόμα, μαζί με το αντίστοιχο πειραματικό χάπι της Merck, το οποίο όμως μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας μόνο κατά 30%, και συναντά επιφυλάξεις από ορισμένους επιστήμονες που ανησυχούν για πρόκληση συγγενών ανωμαλιών.

Τα τελικά δεδομένα της Pfizer βρίσκονται σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για 1.200 εθελοντές που ανακοίνωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα, αποτελέσματα που έδειχναν ότι το χάπι προλαμβάνει το 89% των νοσηλειών και των θανάτων.

To χάπι της Pfizer, το οποίο θα κυκλοφορήσει με την εμπορική ονομασία Paxlovid εφόσον εγκριθεί, λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, μαζί με το παλαιότερο αντι-ιικό φάρμακο ριτοναβίρη.

Το χάπι, σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο του κορωνοϊού, ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.

Το βίντεο από το LIVE NEWS:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook