Πραγματοποιήθηκε και σήμερα καθημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα σχετικά με τις δράσεις της πολιτείας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, την ποιότητα του νερού στις πληγείσες περιοχές και τα θέματα υγείας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τοποθετήθηκε για τα θέματα δημόσιας υγείας

Στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας ,Τρικάλων και Καρδίτσας, προσήλθαν χθες και σήμερα, 1.396 πολίτες για διάφορα ενοχλήματα υγείας.

Από αυτούς, 48 διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δηλαδή, δύο κρούσματα γαστρεντερίτιδας παραπάνω από χθες και 41 λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σχετικά με την ασφάλεια του νερού:
• Δήμος Βόλου, το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
• Δήμος Νοτίου Πηλίου, το νερό είναι ακατάλληλο
• Δήμος Αρμυρού, κατάλληλο
• Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατάλληλο
• Δήμος Παλαμά, ακατάλληλο
• Δήμος Σοφάδων, ακατάλληλο
• Δήμος Καρδίτσας, κατάλληλο
• Δήμος Μουζακίου, κατάλληλο
• Δήμος Αργιθέας, ακατάλληλο
• Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ακατάλληλο

Λάρισα
• Δήμος Λάρισας, το νερό είναι κατάλληλο
• Δήμος Ελασσόνας, κατάλληλο
• Δήμος Φαρσάλων, ακατάλληλο
• Δήμος Τυρνάβου, κατάλληλο
• Δήμος Κιλελέρ, ακατάλληλο
• Δήμος Αγιάς, κατάλληλο
• Δήμος Τεμπών, κατάλληλο

Τρίκαλα
• Δήμος Τρικκαίων, το νερό είναι κατάλληλο
• Δήμος Πύλης, ακατάλληλο
• Δήμος Μετεώρων, κατάλληλο
• Δήμος Φαρκαδόνας, ακατάλληλο

Έχει ενταθεί η εντομολογική επιτήρηση και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τοποθετήθηκε για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και για μια σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους
Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους από την θεομηνία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό της Λάρισας.

Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».

Στην περιοχή βρίσκονται 27 μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν ξεκινήσει εκτιμητικό έργο, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει ανοίξει στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.

Για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

– 49.050 αιγοπρόβατα

– 19.295 χοίροι

– 4.186 βοοειδή

– 40.330 πτηνά

– 43.980 μελισσοσμήνη

Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

«Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» είπε.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν υποβληθεί 300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και 1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να μην «ακούνε ανεύθυνες φωνές που μιλούν για αδυναμία καλλιέργειας για μια πενταετία» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «καμιά πολιτική σκοπιμότητα και κανένα “fake news” δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώμη των επιστημόνων την οποία, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακολουθούμε».

Υπενθύμισε επίσης, ότι για τους παραγωγούς σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως είπε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους δήμους, μεριμνά για την προμήθεια και διανομή σε όσους κτηνοτρόφους έχουν άμεσα ανάγκη.

Επίσης, ήδη έχει γίνει μια πρώτη σύσκεψη με εκπροσώπους των 57 ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό τη μακροσκοπική καταγραφή των ζημιών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να μη φύγουμε από εδώ εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, αλλά υπάρχει και ελπίδα».

Ο Υφυπουργός  αρμόδιος  για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος  Τριαντόπουλος τοποθετήθηκε  για την διαδικασία και την πορεία υλοποίησης της κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων

«Καλησπέρα σας

Η υλοποίηση των μέτρων της κρατικής αρωγής προχωρά και σήμερα με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. Από τη Δευτέρα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα και μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 3.000 προσωρινές αιτήσεις.

Όπως έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή, από σήμερα η πλατφόρμα άνοιξε και για τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα.

Είναι χρήσιμο, να σημειώσουμε ξανά, ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί οι νομοί Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Δηλαδή, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα όλοι οι πληγέντες από αυτούς τους νομούς.

Δεν αφορά συγκεκριμένες περιοχές.

Αφορά τους πληγέντες σε όλο το εύρος του κάθε νομού.

Ειδική μεριμνά υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν καθολικά, ολικώς, από την ακραία και μεγάλη πλημμύρα.

Ειδική μέριμνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την ΑΑΔΕ.

Η μέριμνα αυτή, επαναλαμβάνω, περιορίζεται στα εξής:

  • Δεν απαιτείται αυτοψία για να καταβληθεί η αποζημίωση για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες.
  • Δρομολογείται αυτοματοποιημένη διαδικασία για να καταβληθεί η αποζημίωση άμεσα, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να απαιτείται η αίτηση στην πλατφόρμα.

Η μέριμνα δεν αφορά το ποσό που καταβάλλεται. Δηλαδή, 6.600 ευρώ θα καταβληθούν σε έναν δικαιούχο ενός χωριού που επλήγη ολικώς. Και 6.600 ευρώ θα καταβληθούν και σε έναν δικαιούχο που έχει πληγεί σημαντικά σε μία άλλη περιοχή, πέρα των συγκεκριμένων χωριών. Απλώς, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η αυτοψία από τα αρμόδια κλιμάκια.

Κλιμάκια που βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο, έχοντας πραγματοποιήσει, με το σημερινό έργο, περισσότερες από 5.000 αυτοψίες και καταγραφές ζημιών σε σπίτια και κτίρια.

Και προχωρά η διαδικασία αυτοψιών με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς. Διαδικασία, που θέλω ακόμα μία φορά, και όπως σημειώνουμε από την πρώτη στιγμή, να διευκρινίσω ότι δεν προϋποθέτει τη διατήρηση της οικοσκευής του εντός της πλημμυρισμένης οικίας.

Όπως έχουμε πει, για τις περιοχές που θα γίνουν αυτοψίες οι πληγέντες μπορούν να προχωρήσουν στους καθαρισμούς, τηρώντας φωτογραφικό αρχείο από το εσωτερικό του πληγέντος κτιρίου.

Συνεχίζονται και οι καταγραφές, αλλά και οι αυτοψίες, που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 3.330 αιτήσεις στην Περιφέρεια και τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, ενώ έχουν γίνει ήδη 707 αυτοψίες.

Συνεχίζονται και οι καταγραφές των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνεχίζονται οι υποβολές δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τόσο για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όσο και για όλα τα υπόλοιπα που καλύπτονται από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής.Πλαίσιο που καλύπτει, τόσο ότι περιλαμβάνονταν στα ΚΟΕ, ότι και εκτός αυτών, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Μέριμνα, υπάρχει, επίσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των καταναλωτών στη Θεσσαλία που επλήγη από την κακοκαιρία και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.

Με τα κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Έλεγχοι σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Τέλος, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις υπεραγορές τροφίμων και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων δρομολογούνται εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.

Όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, όλοι οι φορείς, μεριμνούν για να στηριχθεί η Θεσσαλία που δοκιμάζεται. Μεριμνούν και εργάζονται για να ορθοποδήσει η περιοχή και οι κάτοικοί της, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Και όλοι μαζί θα το πετύχουμε..».

Ο Γενικός Γραμματέας  Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων τόνισε:

«Σήμερα όλοι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Η πρόσβαση στους χώρους Υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Από τους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής, ενώ το ζήτημα στους υπόλοιπους πέντε αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής.

Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη υλικά σε μεγάλες ποσότητες στο Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους και θα οδηγηθούν σε χώρο για τη σχετική επεξεργασία τους. Η επιχείρηση αυτή θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.

Τέλος όσον αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Λαρίσης, κυρίως στο Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους».

-Τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιό για τις επιχειρήσεις διάνοιξης δρόμων, απάντλησης υδάτων, παροχής βοήθειας και λοιπών εργασιών.

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων, εδώ, που από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο τα δεδομένα έχουν ως εξής: όπως είχαμε αναφέρει χθες, στο τρίγωνο Λάρισα-Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι βασικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισας.

Τούτη την ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και επίκειται να δοθεί το ρεύμα προς Λάρισα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επαναλαμβάνω, το ρεύμα προς Λάρισα.

Η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή λόγω του πλημμυρικού φαινομένου των προηγούμενων ημερών. Πρόβλημα επίσης έχει δημιουργηθεί και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.725 κλήσεις. Έχουμε προβεί σε 4.592 διασώσεις συμπολιτών μας, 807 διασώσεις έχουν πραγματοποιηθεί με εναέρια μέσα.

Στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού, των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν σταδιακά και αποκαλύπτονται σταδιακά οι οδικοί άξονες.

Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά, εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας. Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια οι κάτοικοι, ενώ παραμένουν μόνο όσοι το επιθυμούν.

Επιπλέον, σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως για παροχές βοηθείας που έχουν να κάνουν με αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης και δυνάμεις του στρατού, εθελοντικών ομάδων, για παροχές βοηθείας, μεταφορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου, της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται πλέον επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά και εκεί εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και διαφόρων υλικών.

Στην παρούσα φάση, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΓΕΕΘΑ και εθελοντικών οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές: Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλη Λάρισας, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει και εκεί να υποχωρεί σταδιακά, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της Λίμνης Κάρλα.

Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στο πεδίο, δίπλα στους συμπολίτες μας. Σας ευχαριστώ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook