Με τα φορτηγά τους και τα έχοντας αναμμένα τα καπνιστήρια οι μελισσοκόμου διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα προβάλλοντας τα προβλήματα τους , όπως το κόστος παραγωγής και τις παράνομες εισαγωγές.

Μετά τους αγρότες που κατέκλυσαν χτες με τα τρακτέρ τους το Σύνταγμα , σήμερα συγκεντρώθηκαν οι μελισσοκόμοι που έφτασαν με τα φορτηγά τους, φορώντας τις στολές εργασίας και κρατώντας αναμμένα τα καπνιστήρια.

Οι μελισσοκόμοι απαιτούν διεκδικούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Λίγο πριν τις 9:00 το πρωί προκλήθηκε μικρή ένταση στην Σπύρου Πάτση, καθώς αρχικά η Αστυνομία δεν άφημε να περάσουν τα φορτηγά , γεγονός που διευθετήθηκε με την Τροχαία

Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο πρόεδρος μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας Γιώργος Τσεντεμεντές τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της μελισσοκομίας στη χώρα μας είναι οι ελληνοποιήσεις και τα εισαγόμενα μέλια που πωλούνται σαν ελληνικά.


«Θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών. Δηλαδή θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», δήλωσε. Ανέφερε επίσης ότι ένα από αιτήματά τους θα είναι και μέτρα στήριξης στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Όπως είπε το μέλι φεύγει από τους  παραγωγούς με 3-4 ευρώ το κιλό  και φτάνει να πωλείται στα 13 με 14 ευρώ

Συνάντηση μελισσοκόμων με τους αρμόδιους υπουργούς
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών), προκειμένου να τους εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.

Τα αιτήματα

Οι μελισσοκόμοι της χώρας, επισημαίνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

-Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

-Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

-Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

-Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

-Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ

-Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

-Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στη γενική συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2024 και κατά την οποία εξελέγη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων μελισσοκόμων.

Η διαδρομή των μελισσοκόμων 
Οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας έδωσαν ραντεβού στις 8:30 με όλους τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη χώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 4 τα ξημερώματα συναντήθηκαν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και πούλμαν.

Το κονβόι μετέβη στο Ρίο, όπου συναντήθηκε με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου.
Στη συνέχεια, όλοι μαζί κινήθηκαν προς τον Ισθμό, όπου θα τους περίμεναν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο για έρθουν όλοι μαζί σήμερα στο Σύνταγμα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook