Τι δείχνει η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή». Η έρευνα έγινε στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου, είναι πανελλαδική και σε δείγμα 1.200 ατόμων.

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%.

Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά “μάλλον ναι” στο σχετικό ερώτημα και το 13% μάλλον όχι, ενώ ένα 4% απαντά “δεν ξέρω δεν απαντώ”.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% των ερωτηθέντων είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός. Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια να τις αντιμετωπίσουν. Το 24% εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν έχει διαχειριστεί σωστά την κατανομή των εμβολίων. Ένα 5% θεωρεί ως πρόβλημα την διαφορετική ποιότητα των εμβολίων.

Στην ερώτηση για το ποιοι βοηθούν περισσότερο, υψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, βρίσκονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί. Χαμηλές επιδόσεις σημειώνουν, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι ιερωμένοι.

Το 22% συμφωνεί, ενώ ένα 76% διαφωνεί με τις διαμαρτυρίες της Εκκλησίας κατά των μέτρων περιορισμού των συμμετεχόντων στις θρησκευτικές ακολουθίες.

Αρνητική εικόνα των πολιτών για τα ΜΜΕ: Στην ερώτηση για το εάν τα ΜΜΕ βοηθούν ή όχι στη σωστή ενημέρωση, το 31% πιστεύει ότι βοηθούν και το 66% ότι δεν βοηθούν.

Αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 43% πιστεύει ότι η ΕΕ βοηθά ουσιαστικά τις χώρες και τους πολίτες, και το 54% ότι δεν βοηθά.

Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το έχει θετική άποψη και το 45% ότι είναι αρνητικός.

Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά.

Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85% έχει θετική γνώμη.

Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε.

Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.

Το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων.

Στο ερώτημα εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στην διαχείριση κρίσεων, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται.

Το 31% πιστεύει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης βοηθούν με την κριτική τους να βελτιωθούν τα πράγματα, ενώ το 66% ότι δεν βοηθούν.

Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη,

Το 51% είναι υπέρ της καθιέρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, και το 44% είναι κατά.

Στον τομέα της οικονομίας το 41% έχει την αίσθηση ότι τα οικονομικά του καθενός θα χειροτερέψουν από τώρα έως το τέλος της πανδημίας ενώ για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις το 87% πιστεύει ότι θα χαριστούν όλες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook