Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης κ. Αριστοτέλης Κάντας, εκφράζει την αγωνία του για το ζοφερό μέλλον των συνταξιούχων, ιδίως μετά από την χρόνια κόπωση των αλλεπάλληλων περικοπών που έχουν υποστεί.

Ο κ. Κάντας κάνει λόγο για ψεύδη, μισές αλήθειες και διαστρεβλώσεις που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από συγκεκριμένα επιτελεία της κυβέρνησης αλλά και κάποια συστημικά ΜΜΕ αναφορικά με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, και τονίζει ότι το σωματείο δεν θα το βάλει κάτω, παρά το θάψιμο των προβλημάτων τους και τα ψίχουλα που σκοπίμως προβάλλει η κυβέρνηση ως δώρα.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος αναφέρει ότι η αλήθεια που κρύβεται με μαεστρία κάτω από τα χαλί, έχει τα κάτωθι νούμερα που κόβουν την ανάσα:
– -Συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 606.280 συνταξιούχοι! –
-Συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.104.663 συνταξιούχοι (44,5% – επί του συνόλου)! –
-Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 727,97 ευρώ.. –
-Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,35 ευρώ.. Οι αντασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις εξακολουθούν να ισχύουν, οι δε αποφάσεις του ΣτΕ παρότι έχουν εκδοθεί από το 2015 ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Η μόνη απόφαση που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές για το 11μηνο, Ιούνιο 2015 – Μάιο 2016 και αυτά κουτσουρεμένα αφού δεν δόθηκαν τα Δώρα και οι Επικουρικές. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις παροτρύνσεις διαφόρων για νέες αγωγές και προσφυγές τονίζει το σωματείο.
Πρέπει να εκδοθεί πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει δοθεί ούτε ένα λεπτό του Ευρώ από τα κουρέματα δεκάδων δισεκατομμυρίων που αυτά δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρήματα πληρωμένα από τον ιδρώτα των συνταξιούχων. Η επικουρική σύνταξη είναι στον αέρα, γιατί όπως ο ΕΦΚΑ αποτέλεσε το εργαλείο για την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους – με την εξίσωση φυσικά προς τα κάτω – στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νέα ενοποίηση. Όσον αφορά το κονδύλι των επικουρικών συντάξεων, είναι μειωμένο κατά 127 εκατ. ευρώ για το 2021 σε σχέση με φέτος, δείχνοντας και εδώ τη διαρκή τους συρρίκνωση.
Οι συντάξεις χηρείας που μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, η σημερινή κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επαναφέρει από το 50% στο 70%, κουτσουρεύονται για μια ακόμη φορά με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο εργασίας-κοινωνικής ασφάλισης, που από τον υπολογισμό του ποσού που αποδίδει στην χηρεία αφαιρεί την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό που ο δικαιούχος λαμβάνει να είναι μικρότερο. Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα μελανά σημεία, όπου κατά τον κ Κάντα η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και διυλίζει τον κώνωπα.
Για αυτό και το Σωματείο προειδοποιεί ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μαθαίνουν οι συνταξιούχοι όλη την αλήθεια που τους αφορά, και κυρίως να διεκδικούνται τα νόμιμα δικαιώματά τους για τα οποία έκαναν κόπους μεγάλους σε χαλεπούς καιρούς, και τώρα αντί να δρέπουν καρπούς, βρίσκονται «κατηγορούμενοι».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook