Μανιτάκης: Συνταγματικά ορθά τα μέτρα για το lockdown στους ανεμβολίαστους

Τι λέει για τους γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο.
«Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι έχουν στερηθεί την άσκηση κάποιων ελευθεριών σε κάποιους χώρους, κάτι που είχαμε αποστερηθεί όλοι κατά την διάρκεια της πανδημίας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» ο συνταγματολόγος, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής Λευκωσίας, Αντώνης Μανιτάκης.
Ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε: «Έχει το δικαίωμα να πάει στο θέατρο κάποιος, αλλά αν δεν εμβολιασμένος, επειδή θέτει σε κίνδυνο την ζωή των άλλων ανθρώπων, είναι δικαιολογημένο και συνταγματικά θεμιτό το περιοριστικό μέτρο» πρόσθεσε.
Όσο αφορά σε μια πιθανή επιβολή του μέτρου επίδειξης rapid test για την είσοδο στα σουπερμάρκετ, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως εάν η επιτροπή επιστημόνων δικαιολογήσει ότι επιβάλλεται η λήψη ενός τέτοιου μέτρου γιατί υπάρχει μια μεγαλύτερη εστία μόλυνσης, τότε αυτό είναι συνταγματικό.
Σε σχέση με τους μαθητές που δεν φοιτούν στα σχολεία, λόγω άρνησης των γονέων τους να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη γυμνασίου. «Το ερώτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση εμπεριέχεται και στην επιμέλεια που έχει ο γονιός/κηδεμόνας. Με μια τέτοια ερμηνεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επιτελεί το καθήκον του επιμελητή όπως αρμόζει. Δεν ξέρω αν δικαιολογείται ποινικό αδίκημα, αλλά μια αμέλεια κηδεμονίας μπορεί να θεμελιωθεί. Αυτό αν θα έχει σαν συνέπεια την στέρηση της επιμέλειας ή άλλες συνέπειες, το προβλέπει το οικογενειακό δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο την αφαίρεση άσκησης γονικής μέριμνας την θεωρώ συνταγματικά δικαιολογημένη» είπε ο κ. Μανιτάκης «όταν υπάρχουν άλλοι ανάλογοι λόγοι για την αφαίρεση της επιμέλειας και μπορεί να ενταχθεί σε έναν από αυτούς τους λόγους που ασκείται» κατέληξε.
Ολες οι Ειδήσεις
- Μενδώνη: Το drone show με φόντο την Ακρόπολη δεν έγινε με νόμιμη διαδικασία – Μήνυση κατά παντός υπεύθυνου από το υπουργείο Πολιτισμού
- Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν την γυναίκα που απέβαλε – Στον 4ο μήνα της κύησης ήταν το έμβρυο που βρέθηκε νεκρό στην καντίνα (βίντεο)
- O Γιώργος Πετρέας με την κούπα του Πρωταθλητή στο ΟΠΑΠ Game Time
- Γεωργιάδης: «Σιχάθηκα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν έβρισε τον νεκρό μηχανοδηγό» (βίντεο)
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε νεκρό νεογέννητο βρέφος δίπλα σε καντίνα
- Κωνσταντινούπολη: Χαμηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες για το Ουκρανικό – Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων των αντιπροσωπειών
- EUROVISION 2025: Η μεγάλη βραδιά έφτασε! Η Ελλάδα με την Klavdia και την «Αστερομάτα» στον Τελικό – Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στις 22:00
- Γαλάζια Σημαία 2025 – 2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 657 βραβευμένες παραλίες – Δείτε τον χάρτη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook