Κορωνοϊός – Η αποκλιμάκωση της πανδημίας ήρθε νωρίτερα σύμφωνα με τους ειδικούς [βίντεο]
Αν και χθες οι προβλέψεις για τα ημερήσια κρούσματα εκτιμούσαν ότι θα άγγιζαν τα 60.000, ωστόσο οι μολύνσεις που καταγράφηκαν έφτασαν τις 32.694.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο πως η αποκλιμάκωση της πανδημίας ήρθε νωρίτερα, ωστόσο συνιστούν η στάση μας να είναι συγκρατημένοι, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα κρούσματα.
Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών και έδωσε τη δική του εμρηνεία για τη διάψευση της χθεσινής πρόβλεψης:
«Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στην σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίχτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», δήλωσε στο MEGA.
«Ο κόσμος συγκρατήθηκε μέσα στις γιορτές, είτε επειδή φοβήθηκε από την έξαρση είτε επειδή θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Αυτό μπορεί να συνέβαλλε καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών».
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το PCR τεστ είναι μία ευαίσθητη τεχνική και μπορεί αν ανιχνεύσει απειροελάχιστα μόρια κορωνοΐού ακόμα και την 20η μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να το μεταδώσει.
«Η Όμικρον δεν είναι μία απλή γρίπη»
Επιπλέον, όσοι έχουν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα κινδυνεύουν να μολυνθούν με την Όμικρον και σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση 10 ημέρες μετά τη νόσηση.
«Η Όμικρον στέλνει στο νοσοκομείο κυρίως ανεμβολίαστους και σε ΜΕΘ. Ένα 40% των νοσηλειών στη Κρήτη οφείλεται σε στελέχη της Όμικρον. Η Όμικρον δεν είναι μία απλή γρίπη».
Και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα.
«Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ», τόνισε.
Ολες οι Ειδήσεις
- Πανελλαδικές 2026: Βγήκαν οι βαθμολογίες – Πως μπορούν να τις δούν οι υποψήφιοι
- Χωρίς ανάσα: Πως ένα δημοσιογραφικό δίδυμο μιλάει περισσότερο από τους καλεσμένους και διώχνει καθημερινά χιλιάδες τηλεθεατές…
- Μητσοτάκης και Δένδιας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: “Χτίζουμε θεμέλια για να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά των αξιωματικών να σκέφτονται όχι μόνο ως καπετάνιοι αλλά και ως επιστήμονες”(βίντεο)
- Λαγκάρντ σε Γ. Αυτιά: Ψηφιακό ευρώ αλλά και μετρητά
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Σήμερα η ανακοίνωση των βαθμολογιών
- Συνελήφθη ο δράστης που μαχαίρωσε και σκότωσε έναν 17χρονο στην Καλλιθέα μετά από συμπλοκή – Ομολόγησε το έγκλημα
- Χάος στη Βενεζουέλα από το διπλό σεισμό των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ: Κτίρια κατέρρευσαν στο Καράκας – Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες – Συγκλονιστικά βίντεο
- Θρίλερ στο νοσοκομείο Αττικόν: 90χρονος αποπειράθηκε να μπει στο δωμάτιο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook