Αθηνά Λινού στο Bigpost: Φοβάμαι έξαρση κρουσμάτων – Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός είναι πολύ επικίνδυνος
Η Αθηνά Λινού εκτός από καταξιωμένη επιστήμονας, είναι μάνα, γιαγιά, και κυρίως ένας άνθρωπος που αγαπά να προσφέρει βοήθεια.
Στο Bigpost, μας μίλησε για το Ινστιτούτο Prolepses που διευθύνει, και για την χαρά και ανακούφιση που οι εθελοντές δίνουν απλόχερα σε εκατοντάδες ηλικιωμένους στη χώρα μας, που πάσχουν από φόβο, μοναξιά, και κατάθλιψη, και που έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του covid.
«Είναι απόλαυση το να προσφέρεις βοήθεια σε εκατοντάδες ηλικιωμένους που πάσχουν από θλίψη και μοναξιά»
κ. Λινού, πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία για το ινστιτούτο;
Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια το 1991 και ο στόχος του ήταν να κάνει εφαρμοσμένα προγράμματα προληπτικής υγείας και ιατρικής που στην Ελλάδα ή ήταν άγνωστα ή δεν γινόντουσαν με επιστημονικό τρόπο. Και ξεκινήσαμε δειλά τότε με προγράμματα όπως «Ευρώπη κατά του καρκίνου», με προγράμματα κατά του AIDS, για την πρόληψη ναρκωτικών, για καλύτερη διατροφή, προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από την Ε.Ε. Αυτό το κομμάτι έχει αναπτυχθεί πλέον, με πολλά ερευνητικά προγράμματα που είτε αφορούν ηλικιωμένους, είτε πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες κτλ. Παράλληλα, συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και έτσι ξεκινήσαμε με την σίτιση στα σχολεία αρχικά μέσα από το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, και τώρα συνεχίζουμε με το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία».
Τι είναι το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία»;
Αυτή τη στιγμή πλήττονται ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, από πάρα πολλές πλευρές, πάντοτε είχαμε μοναξιά στην Ελλάδα καθώς είναι μια χώρα που έχει μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων και μάλιστα τα άτομα άνω των 65 χρόνων ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια! Από αυτά, 500.000 άτομα ζουν μόνα τους. Ζουν δηλαδή σε ένα σπίτι χωρίς συντροφιά, ούτε σύζυγο, τίποτα! Αυτοί οι άνθρωποι, βίωναν και πριν την κρίση του κορωνοϊού, πολύ έντονα την μοναξιά, και οι πιο πολλοί άνθρωποι από αυτούς είναι άνθρωποι που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να είναι ενεργοί στην κοινωνία και να προσφέρουν. Αλλά το ότι ζουν μόνοι τους και έχουν αυτή την αίσθηση της μοναξιάς και πολύ συχνά, απογοήτευσης, κατάθλιψης, μένουν ανεκμετάλλευτοι θα έλεγε κανείς. Δεν συνεισφέρουν στον κοινωνικό ιστό. Και επειδή υποφέρουν, συνειδητοποιήσαμε ότι είναι τεράστια η ανάγκη, ιδίως με τον κορωνοϊό, γιατί είναι «κλεισμένοι» και ψυχικά και σωματικά και έτσι ξεκινήσαμε και σκεφτήκαμε ένα πρόγραμμα φιλίας ανά γειτονιά μεταξύ ηλικιωμένων και του υπόλοιπου πληθυσμού, με εθελοντές που επισκέπτονται τους ηλικιωμένους 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, απλώς για παρέα, για να φτιάξουν μια ανθρώπινη σχέση. Με την κρίση της πανδημίας αυτό δεν είναι εφικτό, και αυτό που έχουμε κάνει είναι να το μετατρέψουμε σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ εθελοντών και ηλικιωμένων και παράλληλα να έχουμε μια ανοιχτή γραμμή ακόμα είναι σε εργάσιμες ώρες 11- 5 καθημερινά, που καλούμε όποιον ηλικιωμένο αισθάνεται απομονωμένος, ανήσυχος, σε ανάγκη να μιλήσει με κάποιον, και εκπαιδευμένοι εθελοντές, θα είναι διαθέσιμοι να μιλήσουν μαζί τους για όση ώρα χρειαστεί.
Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται με διαφοροποιήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, συνεργαζόμαστε με έναν μεγάλο γαλλικό οργανισμό που το ίδρυσε πριν από 60 χρόνια αμέσως μετά τον πόλεμο, και προσπαθούμε να αγγίξουμε όλους τους ηλικιωμένους της χώρας μας. Και αυτό που πιστεύουμε, είναι ότι περισσότερο ωφελούνται οι εθελοντές και λιγότερο οι ηλικιωμένοι ..
Γιατί το λέτε αυτό;
Γιατί αισθάνονται καλά προσφέροντας. Το να προσφέρεις σου γεμίζει την καρδιά, σε ικανοποιεί, σου ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, και βέβαια έχουν και να ωφεληθούν σε καθημερινό επίπεδο. Η πείρα ενός μεγαλύτερου ανθρώπου μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
Πολλές εταιρίες πια ψάχνουν τον εθελοντισμό στα βιογραφικά νέων, καθώς δείχνει υψηλές διαπροσωπικές ικανότητες.
Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε, και να συμπληρώσω ότι πολλά ξένα πανεπιστήμια προκειμένου να δεχθούν έναν φοιτητή κοιτούν αν έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό!
Τι αισθάνεστε ως ηγήτορας της προσπάθειας;
Με κάνει και αισθάνομαι ωραία, είναι μια ικανοποίηση ότι μπορώ να σταθώ σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Πως συνδυάζονται αυτοί οι ρόλοι κ. Λινού της καταρτισμένης επιστήμονα, το ινστιτούτο κτλ;
Κοιτάξτε αν γεμίσει η καρδιά σου, τα πάντα μπορείς! Έχω και εξαιρετικούς συνεργάτες, εξαιρετικούς φίλους που μας στηρίζουν, μέσα από τα προγράμματα και της διατροφής και του φιλία έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους, ανθρώπους που μπορούν να μας στηρίξουν, και έχω δει και την καλή διάθεση και αυτών που ωφελούνται.
Και από τον εθελοντισμό να πάμε στην σκληρή πραγματικότητα. Τα καταστήματα ανοίγουν τελικά μετά από ένα τραγικό για την οικονομία κόστος των 3 δισ ευρώ!
Τα μαγαζιά πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. Δηλαδή να μελετηθεί με ποιόν τρόπο θα έχουμε τις ελάχιστες δυνατές επαφές. Και εμένα η άποψή μου είναι, να ανοίξουν παρουσία των πελατών τα πολύ μικρά μαγαζιά, με ραντεβού, και να είναι το πολύ 1-2 εργαζόμενοι, και το πολύ 1-2 πελάτες, και σε απόσταση, και τα μεγάλα καταστήματα να είναι ανοιχτά με το click -away και με ηλεκτρονικές παραγγελίες μιας που είναι εξοικειωμένα στον τρόπο αυτό.
Πως προχωρά ο εμβολιασμός; Τα εμβόλια επαρκούν;
Αυτό που πρέπει να επαναλάβουμε είναι ότι όλοι πρέπει να επιδιώξουμε να εμβολιαστούμε.
Τα εμβόλια θα φτάσουν. Το θέμα είναι πότε θα φτάσουν. Εκείνο που έχει σημασία, είναι αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού, και ο αριθμός παραλαβής εμβολίων. Να κάνει η πολιτεία ότι μπορεί, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα εμβόλια, αυτό είναι το σημαντικό. Και είναι και θέμα τύχης! Αν εγκριθούν και μερικά ακόμη, είτε της Astra Zeneka, είτε της JOHNSON&JOHNSON θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε πολλά εμβόλια και να εμβολιάσουμε όλους τους συνανθρώπους μας..
Μέχρι να γίνει αυτό, προβλέπετε δύσκολο χειμώνα;
Έχουμε πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έξαρση κρουσμάτων, μάλιστα και λόγω του νέου κορωνοϊού, του νέου τύπου, του μεταλλαγμένου, ο οποίος είναι πολύ πιο μεταδοτικός, και για τον οποίο -δεν έχουμε τη δυνατότητα- ξέρουμε ότι είναι κορωνοϊός, αλλά δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα στην Ελλάδα, να διερευνήσουμε αν έχουμε εδώ το μεταλλαγμένο στέλεχος ή το σύνηθες. Δηλαδή να το κάνουμε μαζικά, ώστε να ξέρουμε όταν διαγιγνώσκουμε κάποιον θετικό να ξέρουμε και ποιο στέλεχος έχει. Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα! Χρειάζεται πολλή προσοχή από όλους, και από πλευράς πελατών και ιδιοκτητών επιχειρήσεων.
Πότε θα έρθει η πολυπόθητη χαλάρωση;
Αρκετά πολύ μετά το Πάσχα. Γιατί εάν ακόμα εγκριθεί κάποιο εμβόλιο, δεν θα έχουμε αρκετές δόσεις εγκαίρως ώστε πριν το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Και ο αργός ρυθμός εμβολιασμού με τα έως τώρα δεδομένα;
Πρέπει να οργανωθεί καλά η χώρα πρώτα, δεύτερον να αποκτήσει επάρκεια στα εμβόλια, και τρίτον να πειστούν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν.
Το βλέπετε πιθανόν με την αμφισβήτηση που διακατέχει τον Έλληνα;
Όσο θα βλέπουν αυτούς που εμβολιάζονται να πηγαίνουν καλύτερα, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των δύσπιστων.
Η Ελένη Φαγογένη Υπεύθυνη Προγράμματος ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ, μας διηγείται συγκινητικά περιστατικά και καλεί τον κόσμο να νιώσει την απόλαυση του να προσφέρεις!
Πρόσφατα μια ωφελούμενη από το Δήμο Αγίας Βαρβάρας μας είπε «αχ τι καλά παιδάκι μου που μας τηλεφώνησες! είχα δύο μέρες να ακούσω άνθρωπο να μου μιλά!» Αυτό σε κάνει ακόμα περισσότερο να θέλεις να βοηθάς, και είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον των νέων σε ηλικία εθελοντών!
Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία συναισθηματική διέξοδο, παρά μόνο την τηλεόραση, ενώ – σε πολλές περιπτώσεις- τους λείπουν τα παιδιά τους που δεν μπορούν να δουν, και η ελπίδα τους είναι το εμβόλιο.
Πρόσφατα μιλήσαμε με μία γυναίκα που στην αρχή ήταν διστακτική για να μπει στο πρόγραμμα, και έπειτα διαπιστώσαμε ότι επειδή η εθελόντρια δεν κάλεσε ακριβώς το μισάωρο που περίμενε, πήρε και ξαναπήρε και ρωτούσε γιατί δεν με καλεί; δεν θα με ξαναπάρει; μήπως της έχει συμβεί κάτι;
Οι άνθρωποι που ωφελούνται είναι από 65 και πάνω μέχρι άνω των 80. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι ηλικία των εθελοντών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα! Σκεφτείτε ότι η νεότερη εθελόντρια μας είναι 18 ετών μαθήτρια λυκείου! και ο μεγαλύτερος εθελοντής μας 80 ετών!
Η γραμμή στήριξης είναι το 210 – 6101300 και λειτουργεί από τις 11π.μ- 17.00μ.μ καθημερινά. Μπορεί να καλέσει κάθε ηλικιωμένος άνθρωπος που χρειάζεται συντροφιά. Και φυσικά υπάρχει και η 2η ομάδα εθελοντών, που καλεί σε σταθερή βάση ηλικιωμένους, για να τους κάνει παρέα. Επίσης οι έμπειροι εθελοντές μας που έχουν περάσει και τα αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης, μπορούν πλέον και καλούν από το σπίτι τους ωφελούμενους, σε μόνιμη βάση.
Όλοι εμείς οι εθελοντές της γραμμής έχουμε το σύνθημα “είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε”. Και δεν μπορείτε να φανταστείτε, τι ανακουφιστικό είναι και τι απόλαυση παίρνεις, όταν νιώθεις ότι δίνεις χαρά σε έναν άνθρωπο με ένα μόνο τηλεφώνημα!
Εάν θέλετε να συμμετέχετε και εσείς στο πρόγραμμα ως ωφελούμενοι ή ως εθελοντές μπορείτε να καλείτε στο ινστιτούτο PROLIPSIS 2106255700 ή να στείλετε mail στο [email protected].
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.filiasekathilikia.gr
Ολες οι Ειδήσεις
- The Voice of Greece: Επιστρέφει ανανεωμένο στον ΣΚΑΪ με παρουσιαστή τον Γιώργο Καπουτζίδη – Δείτε το τρέϊλερ
- Δύο νέες δημοσκοπήσεις: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ – Μάχη για 4 στο ΠΑΣΟΚ – Φαβορί ο Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ
- Μητσοτάκης από Ρηγίλλης: «Η ΝΔ δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, μόνο μπροστά (βίντεο)
- Σύλβια Παπαδάκη: «Τα παιδιά μου τα έχω μεγαλώσει εγώ, ο πατέρας ήταν πάντα απών», λέει πρώην Playmate (βίντεο)
- Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Θα ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι» – Βίντεο
- Φωτιά στην Ηλεία – Μήνυμα 112 για απομάκρυνση προς Αμαλιάδα – Τρία τα πύρινα μέτωπα – Βίντεο
- Γιάννης Χατζηγεωργίου: «Μου έχει τύχει να βγαίνω ραντεβού με δύο άτομα παράλληλα» -Βίντεο
- Μητσοτάκης για Καραμανλή και Σαμαρά: Εγώ έκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά στα γενέθλια της ΝΔ – Βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook