Χιλιάδες πολίτες λένε το τελευταίο αντίο στον καθεδρικό ναό του Εδιμβούργου όπου εκτίθεται η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται η σορός της Ελισάβετ, μετά την πομπή και την επιμνημόσυνη δέηση, με επικεφαλής τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, μαζί με τα αδέλφια του, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 ξεκίνησε η πομπή που συνόδευσε τη σορό της Ελισάβετ Β΄ μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου στο Εδιμβούργο. Η πομπή ολοκληρώθηκε γύρω στις 17:30 όταν η σορός της Ελισάβετ έφτασε στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου.

Πάνω στο φέρετρο με την σορό της Βασίλισσας τοποθετήθηκε το στέμμα της Σκωτίας το οποίο έχει φτιαχτεί από σκωτσέζικο χρυσό και έχει 42 πετράδια και 70 μαργαριτάρια. Το φέρετρο είναι κατασκευασμένο από αγγλική βελανιδιά και επενδεδυμένο με μόλυβδο.

Eπικεφαλής της πομπής την οποία περιστοίχιζαν στρατιωτικοί ντυμένοι με σκωτσέζικες ενδυμασίες ήταν ο βασιλιάς Κάρολο Γ΄, ο οποίος συνοδευόταν από τα αδέλφια του, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Την αυτοκινητοπομπή συνόδευσαν επίσης, στρατιωτικοί ντυμένοι με σκωτσέζικες ενδυμασίες.


Υπενθυμίζεται πως από το Εδιμβούργο ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το φέρετρο έφτασε στον προαύλιο χώρο του Παλατιού και από εκεί μεταφέρθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου. Πρόκειται για την πρώτη στάση της βασιλικής νεκρικής πομπής που ξεκίνησε την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στη βασιλική κρύπτη, όπου θα γίνει και η ταφή.
O βασιλιάς Κάρολος Γ΄ντυμένος με φράκο απότισε φόρο τιμής στην μητέρα του μιλώντας στο Κοινοβούλιο, στη συνέχεια ντυμένος με στολή στην πομπή που την συνόδευσε όπως και τα αδέλφια του Πριγκίπισσα Άννα και Πρίγκιπας Έντουαρντ.

Παραφωνία στο λαμπρό τελετουργικό ο Πρίγκιπας Άντριου ο οποίος δεν μπορεί πλέον να ντύνεται στρατιωτικά αφού του έχουν αφαιρεθεί οι τίτλοι. Και, η στιγμή που ενώ όλοι παρακολουθούσαν σιωπηλοί και με συντριβή την πομπή με την σορό της Βασίλισσας να κατευθύνεται στον Καθεδρικό Ναό του Saint Giles κάποιος από το πλήθος αποδοκίμασε τον Άντριου αποκαλώντας τον «άρρωστο γέρο».

Σήμερα, ήταν η πρώτη φορά που ο Βασιλιάς εμφανίστηκε δίπλα στην σορό της μητέρας του από όταν ανακοινωθηκε ο θάνατός της στο Μπαλμόραλ την περασμένη Πέμπτη. Αύριο η σορός της θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της σημερινής ημέρας ήταν όταν το πλήθος έξω από τον Καθεδρικό Ναό απήγγειλε τον εθνικό ύμνο και χειροκρότησε τον Βασιλιά Κάρολο κατά την έξοδό του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook