Για σαμποτάζ κάνει λόγο η η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία και έχουν εκτινάξει την τιμή του φυσικού αερίου.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας», δήλωσε σήμερα ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, για τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας.


Στην εκτίμηση ότι οι διαρροές που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας είναι αποτέλεσμα «σκόπιμης ενέργειας» έχει καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης (28/09) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια» αναφέρει ο Μπορέλ.

Παράλληλα ο κ. Μπορέλ μεταφέρει την ανησυχία της ΕΕ για την εξέλιξη αυτή αναφέροντας ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».
«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου σύμφωνα με το Spiegel, την ώρα που οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, έχουν προκαλέσει ανησυχία και αύξηση των τιμών.

Η CIA είχε προειδοποιήσει

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook