Την οργή των πολιτών και τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να μπλοκάρει για 12 ώρες το Twitter από χθες Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης παρά τις κρίσιμες συνθήκες που έχει προκαλέσει ο καταστροφικός σεισμός .

Το επιχείρημα της κυβέρνησης Ερντογάν για τον αποκλεισμό από το Twitter ήταν ότι υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση για τους φονικούς σεισμούς.

Ο αποκλεισμός από την πλατφόρμα έρχεται σε μια στιγμή που λόγω του σεισμού επικρατεί πανικός και άνθρωποι ψάχνουν να βρούν συγγενείς και φίλους πιθανότατα θαμμένους στα συντρίμμια των κτιρίων που έπεσαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία συνεχώς ανεβαίνει.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και… το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.

«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter χθες και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook