Σύμφωνα με το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμευτεί σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Tο πρωτόκολλο θα εξασφαλίζει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αναγνωρίσιμο από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες – μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πρωτόκολλο αυτό   θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα καραντίνας και βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες.

Το προσχέδιο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη με την Κομισιόν να προωθεί διεύρυνση της χρήσης των rapid test, αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά και αποφυγή κάθε μη απαραίτητου ταξιδιού μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει θέμα συζήτησης  μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε την Πέμπτη , κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης , για τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην όγδοη συνάντηση της Επιτροπής Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, καλωσόρισε τη  πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για ένα αμοιβαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με τα κράτη-μέλη» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των προσεχών εβδομάδων», είπε.

Η Αυστρία

Την ίδια ώρα, υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως έχει προτείνει πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός, τάσσεται και η αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Καρολίνε Έντσταντλερ, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα, του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Γαλλία πάντως εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για το πιστοποιητικό , θεωρώντας ότι ο εμβολιασμός από προαιρετικός γίνεται υποχρεωτικός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook