Έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα για το πακέτο «μαμούθ» των 95 δισ δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σήμερα μετά από μήνες διαφωνιών ψήφισε στρατιωτική βοήθεια «μαμούθ» ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε την ικανοποίηση του δηλώνοντας ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί από την επιθετικότητα της Ρωσίας, θα υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ από το Ιράν και θα αυξήσει τη ροή της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στους πάσχοντες Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα». Και πρόσθεσε ότι το πακέτο της βοήθειας θα «σώσει ζωές» και ότι «ο κόσμος παρακολουθεί» τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησαν ξεχωριστές ψηφοφορίες για τέσσερα νομοσχέδια που αντιπροσωπεύουν συνολικά 95 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση – μεταξύ των οποίων περίπου 26 δισ. δολάρια σε βοήθεια για το Ισραήλ, 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, 8 δισ. δολάρια για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και 9 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Γάζα.

Το πακέτο αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόταση για την εξωτερική βοήθεια που εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο, αν και η νομοθεσία της Βουλής ορίζει 10 δισ. δολάρια από τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας ως επιστρεπτέο δάνειο για να κατευνάσει ορισμένα ρεπουμπλικανικά μέλη που διστάζουν να εγκρίνουν πρόσθετη βοήθεια.

Το νομοσχέδιο που επιβάλλει τους νέους περιορισμούς στο TikTok ήταν το πρώτο από τα τέσσερα που ψηφίστηκε σήμερα.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνει το Κογκρέσο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή. «Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας σε μια κομβική περίοδο. Η κυβέρνηση προτρέπει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να ψηφίσουν και να στείλουν γρήγορα αυτό το συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης στο γραφείο του προέδρου»

Ζελένσκι: «Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ»

Η απόφαση των Αμερικανών βουλευτών προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ικανοποίηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη ψήφιση του νομοσχεδίου και τη χείρα βοηθείας των ΗΠΑ στον πόλεμο της κατά της Ρωσίας.

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο (σ.σ. της Βουλής) Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι εν μέσω της μεγάλης αντεπίθεσης που έχουν εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες οι Ρώσοι στην Ανατολική Ουκρανία.

Μας τονώνει το ηθικό λένε Ουκρανοί στρατιώτες
Ουκρανοί στρατιώτες, είπαν στο CNN ότι ενισχύεται το ηθικό τους με το νομοσχέδιο για την οικονομική βοήθεια καθώς πίστευαν ότι «τους είχαν ξεχάσει» .

«Πιστεύαμε ότι οι εταίροι μας, μας είχαν ξεχάσει», είπε ένας αξιωματικός των πληροφοριών που υπηρετεί στην περιοχή Zaporizhzhia σε μια τηλεφωνική συνομιλία. «Αυτές οι ειδήσεις μας δίνουν μια αίσθηση υποστήριξης και κατανόησης ότι δεν έχουμε ξεχαστεί».

«Όταν νιώθουμε υποστήριξη από το εξωτερικό, μας δίνει κίνητρο. Εξάλλου, ο στρατός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει με ραβδιά, τόξα και βέλη», είπε στο CNN. «Για τους ανθρώπους που θέλουν να νικήσουν τον εχθρό, αυτά τα νέα είναι μια μεγάλη ενίσχυση ηθικού», δήλωσε άλλος Ουκρανός αξιωματικός.

Απειλεί η Μόσχα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάρκοβα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή για νέα στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν θα «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο».

«Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.

«Για την Ταϊβάν, αυτό είναι μια ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ, είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η ψήφιση νωρίτερα σήμερα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα «καταστρέψει περαιτέρω» την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση θα αμαυρώσει την εικόνα των ΗΠΑ.

Η Μόσχα, συνέχισε, θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε σήμερα το βράδυ την υπερψήφιση – μετά από μήνες τριβών – του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

“Η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία. Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό (σ.σ. το νομοσχέδιο) καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, τόνισε με ανάρτησή της στο Χ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook