Παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Σύνοδος της G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία με τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για ενίσχυση –μαμούθ της Ουκρανίας. Θα υπάρξουν αντίποινα, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ηγέτες της Ομάδας της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιταλία συμφώνησαν σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της για επιβίωση, το οποίο αντλείται από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες.

Τα χρήματα μπορεί να «φτάσουν» στο Κίεβο πριν από το τέλος του έτους σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επιβεβαίωσε τη συμφωνία την Τετάρτη πριν από την επίσημη ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής όπως μεταδίδει το Associated Press.

Στη Σύνοδο Κορυφής, συμμετέχουν η Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ από χθες το βράδυ είχε προσγειωθεί στην ιταλική πόλη και το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Από πού προέρχονται τα χρήματα;
Τα περισσότερα από τα χρήματα θα παρασχεθούν με τη μορφή δανείου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που θα «υποστηρίζεται» από περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί. Η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων κρατείται σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ενώ το δάνειο θα είναι ως επί το πλείστον εγγυημένο από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να «συμπληρωθεί» με ευρωπαϊκά χρήματα ή άλλες εθνικές συνεισφορές.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν αμέσως ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όταν η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Ρωσία – Ζαχάροβα: «Εγκληματική» η απόφαση της G7 να καλύψει το δάνειο στην Ουκρανία με ρωσικά κεφάλαια
Η απόφαση της ομάδας της G7 να παράσχει στην Ουκρανία δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση τα έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δεν θα οδηγήσει «σε τίποτα καλό» και το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι νέες κρίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Το να κατευθύνονται κεφάλαια που έχουν πράγματι κλαπεί από τη Ρωσία στις στρατιωτικές περιπέτειες του καθεστώτος του Κιέβου και των προστατών του είναι εγκληματικό, κυνικό… Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και, φυσικά, θα ακολουθήσουν σίγουρα αντίποινα» από τη Μόσχα, δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ενήμερη για δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία οι χώρες της G7 έχουν καταλήξει σε συμφωνία να παράσχουν στην Ουκρανία ένα ακόμη δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από τη διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

«Ένα τέτοιο βήμα δεν θα οδηγήσει τη Δύση σε κάτι καλό. Οι παράνομες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την άντληση χρημάτων στο καθεστώς του Κιέβου σε βάρος κάποιου άλλου είναι γεμάτες με μια τελική ανισορροπία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και καταστροφικές κρίσεις. Το κύριο βάρος αυτών των συστημικών κινδύνων θα επωμιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, υπάρχει αρκετή ευρωπαϊκή περιουσία και κεφάλαια στη Ρωσία και τα αναπόφευκτα αντίποινα για τις Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά επώδυνα», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι επωφελές για τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες, μιλώντας για συμμαχία, προσπαθούν να αποδυναμώσουν οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γαλλία εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

Παράλληλα, η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Γαλλία εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία και αυξάνει τον κίνδυνο μιας απευθείας αναμέτρησης με τη Ρωσία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι ήρθε η ώρα ο γαλλικός λαός να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει αυτό στο οποίο οδηγείται

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook