Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, τόνισε ο ΕΜΑ, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), δίνοντας το πράσινο φως για τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, τόνισε ο ΕΜΑ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες χώρες επανεκκινούν τη χορήγηση του εμβολίου από σήμερα

Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία, Βουλγαρία ξεκινούν από σήμερα τον εμβολιασμό

Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από σήμερα κιόλας τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ». Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca θα ξαναρχίσει ήδη από αύριο». Ο Ντράγκι κατέστησε και πάλι σαφές, τέλος, ότι «η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Η Βουλγαρία θα ξαναρχίσει από σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 υπερτερούν του τυχόν κινδύνου. Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ δήλωσε σήμερα πως μια έρευνα για τον θάνατο μιας Βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό. «Έχουμε όλους τους λόγους να άρουμε την αναστολή και να ξεκινήσουμε ξανά από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλοφ. Η βαλκανική χώρα έχει απόθεμα περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Την επόμενη εβδομάδα Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία θα ξαναρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε το σκεύασμα αυτό «ασφαλές και αποτελεσματικό» για την Covid-19.

Παραμένει «δύσπιστη» η Σουηδία

Η Σουηδία θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.

Ο ΕΜΑ επανέλαβε χθες ότι είναι πεπεισμένος ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες πως ξεκινούν εκ νέου οι εμβολιασμοί με AstraZeneca και στη χώρα του, ενώ ο ίδιος θα λάβει σήμερα την πρώτη δόση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook