Τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασε ο Μπασκίμ Φίνο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αλβανίας που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών και την ένοπλη εξέγερση του 1997, που έφερε τη βίαιη πτώση του Σαλί Μπερίσα.

Μέχρι τότε ο Μπασκίμ Φίνο ήταν δήμαρχος Αργυροκάστρου και επιλέχθηκε ως πρωθυπουργός της εθνικής συμφιλίωσης, σε μια περίοδο κατά την οποία που ο αλβανικός λαός είχε λεηλατήσει όλα τα στρατόπεδα και είχε εξοπλιστεί με χιλιάδες Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, ρουκέτες RPG και πιστόλια Τοκάρεφ.

Ο 59χρονος βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος κατέληξε λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τη Δευτέρα τα ξημερώματα. Ο Φίνο νοσηλεύτηκε για πολλές ημέρες στο νοσοκομείο των Τιράνων, πριν υποστεί καρδιακή ανακοπή λόγω του θανατηφόρου ιού.

Ο Μπασκίμ Φίνο εξελέγη δήμαρχος Αργυροκάστρου το 1992 και διατήρησε τη θέση αυτή μέχρι το 1996. Το αποκορύφωμα της πολιτικής του καριέρας ήταν όταν χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες που ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα επένδυαν τα χρήματά τους στις παρατράπεζες-πυραμίδες που είχε στήσει το καθεστώς Μπερίσα. Όταν αυτή η «φούσκα» έσκασε οι επενδυτές έσπευσαν στη χώρα τους και πήραν με τις οικογένειές τους, που διέμεναν εκεί, τα όπλα διεκδικώντας τα λεφτά τους πίσω.

Άνθρωποι του τότε καθεστώτος συγκέντρωναν όλο το χρήμα με δέλεαρ το υψηλό επιτόκιο. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε παρατράπεζα, το πού θα αυτή καταλήξει είναι προδιαγεγραμμένο. Ο Φίνο κατείχε τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο 1997. Μιλούσε σχετικά καλά Ελληνικά αφού λίγο μετά το άνοιγμα των συνόρων είχε βρεθεί στην χώρα μας ως οικονομικός μετανάστης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook