Οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca). Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η επιτροπή ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), PRAC.

Σε συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα προέβη ο EMA, έπειτα από συνεδρίαση με αντικείμενο τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν έπειτα από εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο EMA υπενθύμισε στους υγειονομικούς, καθώς και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο αυτό, να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Επιπλέον, όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου της PRAC:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook