Η πρόοδος των εμβολιασμών φέρνει επιστροφή στην κανονικότητα

Το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC) σε έκθεσή του, στο πλαίσιο οδηγιών σχετικά με την προσαρμογή των «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων» (non-pharmaceutical interventions- NPIs), όπως είναι η χρήση μάσκας και οι φυσικές αποστάσεις, αναφέρει ότι ο εμβολιασμός και η ανοσοποίηση μπορούν σταδιακά να επιτρέψουν τη χαλάρωση τέτοιων παρεμβάσεων, κατά τη διάρκεια συναντήσεων.

«Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει την χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως είναι η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Άμον.
Η έκθεση του ECDC παρέχει οδηγίες σχετικά με την προσαρμογή των «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων» (μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις κ.λπ.) βάσει του κινδύνου για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να κολλήσουν κορονοϊό ή να νοσήσουν βαριά.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλους, επίσης εμβολιασμένους, η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας μπορεί να χαλαρώσει, ακόμα και για πιο ηλικιωμένους ενήλικες.

Επιπλέον, όταν πλήρως εμβολιασμένοι νέοι και μεσήλικες συναντούν μη εμβολιασμένους, οι παραπάνω «μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» μπορούν να χαλαρώσουν αρκεί κανείς από τους παρόντες να μην διατρέχει κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.
Για την ώρα, τα εν λόγω μέτρα συνίστανται να τηρούνται κατά τη διάρκεια κοινωνικών συναντήσεων όταν μάλιστα υπάρχει υπάρχει υψηλή κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών.

Η ταχεία ανάπτυξη του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ECDC, είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, των θανάτων και της κυκλοφορίας του κορονοϊού στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook