Την υιοθέτηση από όλη τη Μεσόγειο του ελληνικού μοντέλου των covid-free νησιών, προτείνει με άρθρο του στην Handelsblatt ο οικονομολόγος Αντρέα Μοντανίνο, ο οποίος εισηγείται τη στήριξη του εγχείρηματος από την Κομισιόν.

Ο Μοντανίνο εξηγεί πως η φετινή τουριστική σεζόν εξαρτάται από τρεις παράγοντες: από την ταχύτητα των εμβολιασμών, από το αν ο εμβολιασμένος πληθυσμός θα επιλέξει να ταξιδέψει και από το αν οι χώρες-προορισμοί θα ανοίξουν για να υποδεχθούν και πάλι τουρίστες από το εξωτερικό.

«Και οι τρεις προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη ενός τομέα που παράγει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και στον οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες λόγω κορωνοϊού», επισημαίνει.

Μία επιλογή λοιπόν για να καλλιεργηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη, είναι η δημιουργία covid-free τουριστικών ζωνών, σημειώνει ο αναλυτής.

«Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, το Καστελόριζο έγινε το πρώτο νησί της Ελλάδας χωρίς Covid. Μέχρι το τέλος Απριλίου η Ελλάδα θέλει να έχει 70 νησιά χωρίς Covid, όλα με λιγότερους από 3000 κατοίκους», γράφει ο κ. Μοντανίνο και συνεχίζει: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκστρατείας της ελληνικής κυβέρνησης, που δίνει προτεραιότητα στην ανοσοποίηση μικρών νησιών, τυπικών τουριστικών προορισμών, προκειμένου να είναι έτοιμα για τη θερινή περίοδο και να αναβιώσουν τον τουρισμό χωρίς κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά και για άλλα νησιά στη Μεσόγειο, που είναι πιο εύκολο να απομονωθούν: σκεφτείτε τις Βαλεαρίδες Νήσους, τις Αιολίδες Νήσους ή άλλους δημοφιλείς προορισμούς για Ευρωπαίους και Αμερικανούς».

Αυτό θα είναι διττή επίδραση: να επαναφέρει ορισμένους τομείς της ΕΕ στο φυσιολογικό, γεγονός που θα μειώσει και την πίεση για την αναγκαία οικονομική στήριξη και θα δημιουργήσει φορολογικά έσοδα ταυτόχρονα με την ανάκαμψη αυτών των περιοχών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να στηρίξει ένα ‘κλαμπ των νησιών χωρίς κορονοϊό’, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα μέλη του», καταλήγει ο Μοντανίνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook