Εμβόλιο Pfizer: Και τρίτη δόση για 100% προστασία μετά από 9 με 12 μήνες
Αποτελεσματικό το εμβόλιο στην ινδική μετάλλαξη, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της BioNTech
Την πεποίθηση ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer καλύπτει και την ινδική παραλλαγή του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού εξέφρασε ο συνιδρυτής της BioNTech, Ογούρ Σαχίν.
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, τόνισε ότι φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την χορήγηση μιας γ΄ δόσης η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως 12 μήνες μετά τη β’, η προστασία θα πλησιάσει το 100% ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες».
Όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη που έχει κανει την εμφάνιση της σε πολλές χώρες, ο Ογούρ Σαχίν φάνηκε πεπεισμένος ότι το εμβόλιο μπορεί να ανταποκριθεί καθώς όπως υποστήριξε «μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές».
Παράλληλα, ο Ουγούρ Σαχίν τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για την εξάπλωση του κορωνοϊού για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τονίζοντας όμως ότι «δεν θέλουμε όμως διακρίσεις». «Θέλουμε να επιστρέψουμε όλοι σε μια φυσιολογική ζωή και αυτό σημαίνει τμηματικό άνοιγμα και σταδιακή ανάκτηση ελευθεριών», συνέχισε και ανέφερε ότι κυρίως από τις μελέτες στο Ισραήλ είναι γνωστό ότι οι εμβολιασμένοι δεν αρρωσταίνουν, ενώ μεταδίδουν λίγο έως καθόλου τον ιό. Θα είχε λοιπόν νόημα να υπάρξει κάποια χαλάρωση, αλλά δεν θα πρέπει να γίνει πρόωρα, επισήμανε.
Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα φθόνου, με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να είναι οι άτυχοι», ενώ ανέφερε ότι στο τέλος Μαΐου ή στα μέσα Ιουνίου το 50-60% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα έχει εμβολιαστεί και έτσι θα μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε κάποιο βαθμό. Σε ό,τι αφορά την «ανοσία της αγέλης», η Ευρώπη θα την έχει επιτύχει τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο του 2021.
Ολες οι Ειδήσεις
- Συγκρούστηκαν δύο ελικόπτερα τύπου Bell που επιχειρούσαν στη φωτιά της Ψάθας – Μεγάλη επιχείρηση για εντοπισμό και διάσωση των πιλότων σε εξέλιξη
- Ιωάννα Τούνη: Έτοιμη να γίνει ντοκιμαντέρ στο Netflix! Επική ανάρτηση στο TikTok
- Φωτιά σε Αττική και Βοιωτία: Πάνω από 100.000 τα καμένα στρέμματα από τη mega fire
- Eπίσκεψη Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας
- Οι πρώτες δηλώσεις του Τάσου Χαλκιά μετά την καταστροφή του σπιτιού του στο Πόρτο Γερμενό: «Έχυσα αίμα για να το φτιάξω και τώρα καταστράφηκε»(βίντεο)
- Μάχη με τις φλόγες σε Πόρτο Γερμενό, Βίλια, Ψάθα, Μέγαρα και Κεφαλονιά, μπαράζ 112 για εκκενώσεις οικισμών, καίγονται σπίτια (βίντεο)
- Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Άμεσα η στήριξη των πληγέντων – Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής
- Η «Καθημερινή της Κυριακής»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook