Στην εκτίμηση ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ μιλώντας στους Financial Times.

Ο ίδιος και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πρoτού οι φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε μεγάλη κλίμακα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση, νομίζω, να είναι το ίδιο αποτελεσματικά όπως ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα. (…). Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι “αυτό δεν είναι καλό”», είπε σε συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα παραγωγή εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.

Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid. Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν για άλλο ένα ή δύο χρόνια, πρόσθεσε ο Μπανσέλ.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται καθώς ειδικοί στη δημόσια υγεία και πολιτικοί προσπαθούν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων στην παροχή προστασίας έναντι του Όμικρον.

Οι προβλέψεις του τάραξαν ήδη τους επενδυτές στην Ασία, με τις μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών να πέφτουν και τις τιμές του αργού να χάνουν έδαφος.
Οι ανησυχίες για την παραλλαγή ώθησαν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφάλεια στα ομόλογα, σπρώχνοντας την απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ προς τα κάτω κατά 0,05 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στις αγορές εμπορευμάτων, το αργό Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, αντιστράφηκε σε πτώση σχεδόν 2 % στα 72,04 δολάρια ένα βαρέλι.

Χθες ο Σκοτ Γοτλιμπ, διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC ότι «υπάρχει σημαντικός βαθμός εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό με τουλάχιστον τρεις δόσεις». . . ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής», τόνισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook