Διεκόπη η εκκένωση της Μαριούπολης – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν, λένε οι Ουκρανοί
Οι Ρώσοι καταστρατήγησαν την κατάπαυση τους πυρός για να ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος και να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την Μαριούπολη, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ουκρανίας.
Έτσι οι άμαχοι της Μαριούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας, κλήθηκαν από τις δημοτικές αρχές της πόλης να επιστρέψουν και να κρυφτούν στα καταφύγια
Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη.
Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνέχιζαν να χρησιμοποιούν ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».
Ο Ορλόφ είπε ότι οι αρχές στην πόλη έλαβαν πληροφορίες ότι διεξάγονται μάχες «στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια», καθιστώντας την επικίνδυνη. «Κατανοούμε ότι [η κατάπαυση του πυρός] δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να επιστρέψουν οι πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να βρίσκονται στους δρόμους». Είπε ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων».
Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».
«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.
Το πρωί, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός. Οι άμαχοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας μεταξύ 12:00 και 17:00 ώρα Μόσχας (11:00-14:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.
Η ουκρανική κυβέρνηση είχε πει αρχικά ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, και ο Ερυθρός Σταυρός ήταν ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός η οποία θα διαρκούσε έως τις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Πάντως, λίγο πριν την ανακοίνωση της ολιγόωρης εκεχειρίας, οι ρώσοι συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη.
Το Sky News δημοσίευσε βίντεο που δείχνει το βασικό λιμάνι της πόλης να βομβαρδίζεται από ρωσικά ελικόπτερα.
#Ukraine 🇺🇦: Ukrainian soldiers managed to get their hands on a Russian Pantsir missile system near the village of Bashtanka (#Mykolaiv).
Exact date of the video is unknown. pic.twitter.com/9zLTumoHgS
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) March 4, 2022
#Ukraine 🇺🇦: shelling on the eastern side of besieged #Mariupol this morning. pic.twitter.com/3SinjPk8wv
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) March 4, 2022
Ολες οι Ειδήσεις
- Μίνα Αρναούτη: Προσφεύγει στον Άρειο Πάγο για την αποζημίωση από το τροχαίο με τον Παντελή Παντελίδη – «Με κρίνουν από την εξωτερική μου εμφάνιση και όχι ως άνθρωπο» (βίντεο)
- Πρακτορείο Fars: Οι ΗΠΑ συμφώνησαν την τελευταία στιγμή το Ιράν να εισπράττει τέλη από το Ορμούζ
- BeWell Festival 2026 by Allwyn: Fitness, fun, 31.000 συμμετέχοντες και το απόλυτο challenge με δώρο ταξίδι στην Ιαπωνία
- Αλεξία Έβερτ εναντίον Σαμαρά για τα σενάρια νέου κόμματος: «Θα το θεωρήσω άλλη μια μη αποδεκτή έως αποκρουστική κίνηση»
- ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ο Τραμπ λέει ότι το Στενό του Ορμούζ θα ανοίξει ξανά
- Φωτιά σε κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο Μενίδι – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο – Mαύρος καπνός σκέπασε τα βόρεια προάστια (βίντεο)
- Επέστρεψε στο Happy Day η Τίνα Μεσσαροπούλου: Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι όρθιος, μιλάει κανονικά και κάνει τα πάντα (βίντεο)
- Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η συγκινητική εξομολόγηση για τη γέννηση του γιου της και το πρόβλημα υγείας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook