Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι συνομιλίες που γίνονται στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, κράτησαν σήμερα περί τις 3-4 ώρες με διαλείμματα και σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας –Ουκρανίας θα συνεχιστούν και αύριο.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι για μια συνάντηση που συνοδεύεται από εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Το κλίμα, πάντως, ήταν ψυχρό, οι Ρώσοι και Ουκρανοί συνομιλητές δεν αντάλλαξαν ούτε καν μία χειραψία, δείγμα της επιφυλακτικότητας ή ακόμη και εχθρότητας, ανάμεσά τους.

Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος , που βρίσκεται εντός της αίθουσας που γίνονται οι διαπραγματεύσεις, τελευταία έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή Πούτιν –Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τόνισε πως οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης και από πλευράς του ο Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων είναι επαρκή για μία τέτοια εξέλιξη.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Anadolu, η Ρωσία δεσμεύεται να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα πέριξ του Κιέβου και στην πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας μετά τον τελευταίο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως το Κίεβο θέλει να δει 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες δυνάμεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Νωρίτερα, όπως είχε γίνει γνωστό, εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών είχαν τεθεί επί τάπητος όπως δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ένα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Νωρίτερα το πρωί τις δύο αντιπριοσωπείες υποδέχτηκε ο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε μια σύντομη ομιλία του ζήτησε την κατάπαυση τους πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία (Δείτε εδώ το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook