Η Ουκρανία απέρριψε χτες το τελεσίγραφο των Ρώσων για παράδοση της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, της Ουκρανίας, εκτός από στρατιώτες έχουν κρυφτεί και πολλοί άμαχοι για να γλυτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Η ουκρανική πλευρά κυβέρνηση απέρριψε το σαββατοκύριακο το τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων για παράδοση της Μαριούπολης, την κατάκτηση της οποίας η Μόσχα θέλει διακαώς, ώστε να παρουσιάσει ένα απτό «νικηφόρο» αποτέλεσμα μετά από σχεδόν οκτώ εβδομάδες εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός έχει αποκόψει τις τελευταίες δυνάμεις που υπερασπίζονται τη στρατηγικής (και συμβολικής) σημασίας χαλυβουργία Azovstal, όπου έχουν ταμπουρωθεί, χωρίς οδό διαφυγής και δυνατότητα ενισχύσεων, 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί τη Μόσχα ότι η εξόντωση των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που υπερασπίζονται το μαρτυρικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, «θα σημάνει το τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση» και πως οι δύο πλευρές θα βρεθούν πλέον σε αδιέξοδο, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα διεμήνυσε ότι για το Κίεβο η «Μαριούπολη είναι μία κόκκινη γραμμή στην πορεία των διαπραγματεύσεων».

Εκρήξεις στις περιφέρειες του Κιέβου, της Λβιβ και του Ντνιπροπετρόφσκ

Οι αρχές των δυτικών και νότιων περιφερειών της Λβιβ και της Ντνιπροπετρόφσκ ανέφεραν σήμερα πολλές εκρήξεις, ενώ δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πέντε ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την πόλη Λβιβ, δυτικά της Ουκρανίας, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Suspilne, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης σε επιθέσεις στο Ντνιπροπετρόφσκ ανατολικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook