Σε εξέλιξη είναι η πρώτη επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Συγκλονίζει ο δήμαρχος της Μαριούπολης που κάνει λόγο για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Όπως λέει ο δήμαρχος της Μαριούπολης, αφυπνίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη 100.000 κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν χωρίς, ρεύμα, επικοινωνίες, νερό και φαγητό και συνεχίζει λέγοντας ότι οι κάτοικοι ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου και ότι οι ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν σκοτώσει τους μισούς απ’όσους εξόντωσαν οι Ρώσοι, μέσα σε δύο μήνες, στη Μαριούπολη.

Η Μαριούπολη θυμίζει πόλη –φάντασμα και ένα απέραντο νεκροταφείο, ενώ στους μαζικούς τάφους, στη Μαριούπολη, τοποθετούνται σοροί χωρίς οι συγγενείς τους να έχουν καταφέρει να τους αποχαιρετήσουν και χωρίς να έχει υπάρξει ταυτοποίηση.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Οι πολίτες που έφυγαν λένε ότι η κόλαση υπάρχει και βρίσκεται στη Μαριούπολη» είπε ακόμη ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από νωρίς το πρωί, Ερυθρός Σταυρός και Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι ήταν σε εξέλιξη η πρώτη επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η επιχείρηση έφτασε στο Azovstal το πρωί του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αζοφστάλ, ενώ μίλησε για μια πρώτη ομάδα 100 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο για να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια. «Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Είμαστε ευγνώμονες! Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, οι στρατιώτες βοηθούν στην επιχείρηση εκκένωσης από το εργοστάσιο» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.


Πριν από λίγο, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ομάδα 80 αμάχων απομακρύνθηκε από τη μεγάλη εγκατάσταση χαλυβουργίας, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν επί σειρά ημερών χωρίς νερό και φαγητό.
Ουκρανοί στρατιώτες, από την πλευρά τους, είπαν – νωρίτερα – ότι 20 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από το Αζοφστάλ.

Όπως έγινε, ακόμη, γνωστό από τις ουκρανικές αρχές, περίπου 1.000 άμαχοι και 500 στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook