Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι 100 άμαχοι από το εργοστάσιο Αζοφστάλ, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσι.

«Φοβόμουν τόσο πολύ, είχαμε να δούμε τόσο καιρό τον ήλιο» , είπε μια 37χρονη γυναίκα που ήταν εγκλωβισμένη στο υπόγειο του εργοστασίου Αζοφστάλ και μεταξύ των αμάχων που βγήκαν από την εγκατάσταση.

Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση εκκένωσης από την εγκατάσταση χαλυβουργίας στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ξαφνικά, φαίνεται ο κόσμος να απομακρύνεται από το σκοτάδι, να ανεβαίνει στο φως και στη συνέχεια – με τη βοήθεια μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού – να οδηγείται στα λεωφορεία για να μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία.

Στα πλάνα εμφανίζονται Ουκράνοι στρατιώτες να βοηθούν τους αμάχους να βγουν από τα χαλάσματα του εργοστασίου – Το σχέδιο απομάκρυνσης των υπόλοιπων αμάχων από περιοχές της Μαριούπολης, εκτός από το Αζοφστάλ, αναβάλλεται για τις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επίσης μέλη του Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών.
Μητέρες με τα βρέφη τους, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άμαχοι, βγαίνουν σταδιακά από τον εφιάλτη.

Μια από αυτούς, η 37χρονη Νατάλια Ουσμάνοβα που, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι φοβήθηκε πως η εγκατάσταση χαλυβουργίας θα κατέρρεε ολοσχερώς.

«Φοβόμουν πάρα πολύ όταν η εγκατάσταση άρχισε να τρίζει. Είχαμε να δούμε τόσο καιρό τον ήλιο. Ζούσα εκεί κοντά, εργαζόμουν στο εργοστάσιο όλη μου τη ζωή, όμως δεν φανταζόμουν τα όσο τραγικά θα συνέβαιναν» συμπλήρωσε η γυναίκα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από άλλες περιοχές της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης, εκτός από τη χαλυβουργία, αναβάλλεται για τις 8 το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Το μήνυμα Ζελένσκι

«Σήμερα επιτέλους καταφέραμε να ξεκινήσουμε την εκκένωση των ανθρώπων από το Azovstal. Μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, μετά από πολλές προσπάθειες, διαφορετικές συναντήσεις, προσκλήσεις και προτάσεις. Δεν υπήρξε ούτε μια μέρα που να μην προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που θα έσωζε τον λαό μας. Σήμερα, για πρώτη φορά σε όλες τις μέρες του πολέμου, αυτός ο ζωτικός διάδρομος έχει αρχίσει να λειτουργεί. Για πρώτη φορά υπήρξαν δύο ημέρες πραγματικής κατάπαυσης του πυρός.

»Περισσότεροι από εκατό άμαχοι έχουν ήδη εκκενωθεί – γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από τις εχθροπραξίες εκεί. Στο Azovstal. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, οι πρώτοι εκκενωμένοι θα φτάσουν στη Ζαπορίζια αύριο το πρωί. Η ομάδα μας θα τους συναντήσει εκεί».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook