Ο Κώστας Σκρέκας θα εξηγήσει στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας γιατί το πλαφόν στο Ρωσικό φυσικό αέριο δεν εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά

Κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου και υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο protothema.gr την θέση αυτή θα υποστηρίξει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής.

Στα μέτρα που αποσκοπούν να ανακουφίσουν τα 27 κράτη-μέλη από τις αστρονομικές τιμές του φυσικού αερίου και θα αποτελέσουν την πρώτη -αλλά ετεροχρονισμένη- ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος, υπάρχουν ήδη οι σοβαρές ενστάσεις, κάτι που δείχνει και το βαθμό δυσκολίας για να υπάρξει μια κοινή αντίληψη στο συμβούλιο υπουργών.
Μετά την Τσεχία που ανακοίνωσε χθες (7/9) ανοικτά ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση, την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει και η ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα, προτάσσει το πλαφόν στη τιμή του TTF με συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει στην ΕΕ εδώ και μήνες και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά.

Αντίθετα, η οριστική διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς τις Ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, μεγαλώνοντας την ανάγκη των επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το σκεπτικό με το οποίο διαφοροποιεί την θέση της η Ελλάδα διατύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κώστας Ξιφαράς.

Το στέλεχος της εταιρείας υποστηρίζει ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι χρειάζεται να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook