ΦΠΑ: Μόνιμα στο 13% μεταφορές, τουρισμός, πολιτισμός – Επιστρέφουν στο 24% τα αναψυκτικά
Οι σχετικές προβλέψεις για το ΦΠΑ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον προϋπολογισμό 2024 ο οποίος κατατίθεται αύριο στη Βουλή.
Στον μειωμένο συντελεστή 13%, θα παραμείνει μόνιμα- και μετά την 1-1-2024- ο ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό. Εξαίρεση θα αποτελέσουν, τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στα οποία ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση της κυβέρνησης θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και η περιστολή των δαπανών, σε συνδυασμό με την ανάγκη συγκράτησης των τιμών σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να κατέληξε στην απόφαση να επανέλθει στο 24% από 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα αναψυκτικά τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης, να επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες έως τον Ιούνιο του 2024 τους μειωμένους συντελεστές σε ταξί και καφέ (σε καταστήματα εστίασης) και να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό.
Συνεπώς, από την 1η του νέου έτους μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για:
• Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Επιμέρους ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.
• Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
• Πολιτισμό: Τα εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.
• Όσον αφορά στον καφέ και τα ροφήματα τα οποία σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες ενώ στα σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης αναψυκτικά ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.
Πηγή: ertnews.gr
Ολες οι Ειδήσεις
- Γαστούνη: Ταυτοποιήθηκε η οδηγός του ΙΧ που πάτησε και σκότωσε τον σκύλο – Είναι κάτοικος της περιοχής- Τι υποστηρίζει
- Κρήτη: «Μου μίλησε απαξιωτικά, την χτύπησα στο κεφάλι και την μαχαίρωσα», ομολόγησε ο Σκοπιανός για την δολοφονία της Σταυρούλα Λεβεντάκη – Τι εξετάζουν οι αρχές
- Μητσοτάκης: Η πλατφόρμα PosoKanei ήρθε για να μείνει – Έως 36.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»
- Η Hλιάνα Παπαγεωργίου ανέβασε υλικό από τα παρασκήνια του GNTM – Φωτογραφίες
- Κρήτη: Εντοπίστηκε η σορός της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη – Ήταν θαμμένη σε χωράφι – Ομολόγησε ο 43χρονος ενοικιαστής της
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση – Απολάμβανε να σκοτώνει τα θύματά της, είχε πλήρη αντίληψη των πράξεών της
- Λαγοκέφαλοι: Το πείραμα Έλληνα ψαρά που κατέγραψε εικόνες κανιβαλισμού – Βίντεο
- Εμμανουήλ Καραλής: Σπάνια εμφάνιση με την καλλονή σύντροφό του Αναστασία Μαγαλιού – Φωτογραφίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook