Στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» στηρίζει μονάδες αφαλάτωσης, τροφοδοτούμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν λειψυδρία και στα οποία δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί με 541 εκατομμύρια ευρώ υποδομές ύδρευσης στην Ελλάδα και με άλλα 85 εκατομμύρια ευρώ έργα για τη διαχείριση των υδάτων και τη διατήρηση των πόρων. Αυτό απάντησε η Κομισιόν στον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Αυτιά, σχετικά με τη λήψη άμεσης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ανομβρίας στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι για την περίπτωση της Ελλάδας, στηρίζει μονάδες αφαλάτωσης τροφοδοτούμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μικρά νησιά με λειψυδρία, όπου δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή». Τέλος, σημειώνει ότι το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα αποτελέσει ευκαιρία για στήριξη της ανθεκτικότητας των υδάτων.

Η πλήρης απάντηση είναι η εξής:

Κατά την περίοδο 2021-2027 τα ταμεία της πολιτικής συνοχής επενδύουν 541 εκατ. EUR σε υποδομές ύδρευσης της Ελλάδας και 85 εκατ. EUR για τη διαχείριση των υδάτων και τη διατήρηση των πόρων. Επιπλέον, τα ταμεία της κοινής γεωργικής πολιτικής στηρίζουν οικονομικά τη βελτίωση του εδάφους, την αποτελεσματικότερη άρδευση, την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων και τις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή καλλιέργειες.

Υπάρχουν διάφορα ταμεία, στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, τα οποία χρησιμοποιεί επί του παρόντος η Ελλάδα για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων. Η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα έκτακτη δέσμη μέτρων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην ανθεκτικότητα των υδάτων. Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για περαιτέρω στήριξη της ανθεκτικότητας των υδάτων μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Η στήριξη της ΕΕ για την αφαλάτωση απαιτεί να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι υποβάθμισης του περιβάλλοντος που σχετίζονται με τη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων και την αποφυγή της καταπόνησης των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» στηρίζει μονάδες αφαλάτωσης, τροφοδοτούμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν λειψυδρία και στα οποία δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook